Jaap Reinders en Sandra Scholte, Burchtweg 10, Bunne

Iedereen in de omgeving kent het nieuwe en opvallende huis van Jaap Reinders en Sandra Scholte aan de Burchtweg 10. Volgens Jaap verschillen de meningen van dorpsgenoten over het huis nogal, maar dat neemt niet weg dat het een mooi, ruim huis is op een van de mooiste plekken van Bunne/Winde. De totstandkoming van het huis is een langdurig project geweest. In september 2012 kochten Jaap en Sandra de oude boerderij en het land, en bijna 4 jaar later – de verhuizing van de schuur naar het huis vond plaats in april 2016 – keken zij vanaf de bank over het hele gebied tussen de Peizerweg in Winde en de Burchtweg in Bunne. De enorme raampartijen rondom zorgen ervoor dat het invallend licht vrij spel heeft gedurende de hele dag, en de slim berekende overstek en de uitgekiende klimaatbeheersing zorgen ervoor dat het nooit te koud of te warm is in huis. Het huis is een zgn. ‘Passief huis’. Dat wil zeggen dat er heel weinig energie nodig is om het huis op temperatuur te houden. Zo is er driedubbel glas in de ramen  – afkomstig uit Oostenrijk – en is er een vernuftig luchtverversingssysteem dat ervoor zorgt dat de lucht in het hele huis in anderhalf uur is ververst, en is een klein pelletkacheltje voldoende om het hele huis op aangename temperatuur te houden. Het was een heel lang en bij tijden turbulent traject om tot dit resultaat te komen. En de bouw is tot een goed einde gekomen doordat Jaap en Sandra zich de aflopen jaren zeer grondig hebben verdiept in alles wat met de bouw en met de omgeving te maken heeft. Ondanks de nodige tegenslagen, zoals het moment tijdens een zware storm dat de juist gereedgekomen buitenmuren van de benedenverdieping omver werden gewaaid, is dit het huis dat zij voor ogen hadden.

Jaap is geboren in Groningen en getogen in Wildervank, en Sandra is geboren en getogen in Veendam. Zij hebben beiden gestudeerd in Groningen en zijn na een aantal jaren samen in Groningen verhuisd naar Eelde. Vandaar is uiteindelijk de eindbestemming Bunne bereikt.

Jaap is eigenaar/directeur van een ingenieursbureau in Groningen: TBR Energy Solutions. Dit bedrijf is door Jaaps vader opgericht en door Jaap uitgebouwd tot een vooraanstaand bedrijf op het gebied van warmte- en energietechniek. Ze ontwerpen veelal grootschalige systemen rond water, stoom en energie voor industriële wasserijen in Nederland en in de rest van de wereld. Ook ontwerpen en bouwen zij systemen voor de voedingsmiddelenindustrie, betonfabrieken enzovoort.

Sandra is docent wiskunde aan het Harens Lyceum en staat met veel plezier voor de klassen van Havo en VWO.

Dochter Hélène (14) zit als leerling VWO 4 ook op het Harens Lyceum. Zoon Koen (18) start met zijn studie Biotechnologie. Wij kennen Koen ook als de man van het licht en geluid bij het Ontluikend Bloempje 2017.

Voor zijn werk reist Jaap de hele wereld rond. Maar of hij nu uit Tokyo of New York komt, eenmaal thuis in Bunne is hij volledig op zijn plek. Thuis op honk is Sandra druk met de inrichting van de tuin rond het huis, en inmiddels is al een groot aantal nieuwe bomen geplant. Over een aantal jaren zal er rechts op het voorterrein een boomgaardje zijn gegroeid en dan zal ook de walnoot achter het huis zijn vruchten afwerpen. Daarnaast vraagt ook de moestuin vraagt regelmatig aandacht. Sandra is ook imker en heeft 2 volken. En dat is een hobby waar veel bij komt kijken! Er zijn altijd dreigingen van buitenaf, zoals de alom aanwezige varroamijt, maar met veel aandacht en verzorging zijn Sandra’s volken in goeden doen.

Dit Even voorstellen lijkt bijna mosterd na de maaltijd, want Jaap en Sandra bewegen zich actief binnen de dorpsgemeenschap! Wij zullen hen dan ook op veel plekken en bij veel gebeurtenissen tegenkomen!