Een wijngaard en voedselbos in Bunne!

Als je aan wijngaarden denkt, dan denk je aan Zuid-Frankrijk, Spanje of Portugal, maar ook Bunne heeft al sinds 2017 een ware wijngaard! En dat niet alleen, binnenkort dreigt daar een compleet voedselbos bij te komen. Hoog tijd om hier meer over te weten te komen en dus gingen twee redactieleden van de Neisputter een kijkje nemen.

Ton en Marianne zijn in april 2016 in Bunne komen wonen. Ze verhuisden vanuit Groningen naar Bunne en samen met hun toenmalige buren zijn ze vrijwel direct onder de naam ´Joffers van Bunne´ wijn gaan maken voor eigen consumptie. Naast het huis is een wijngaard aangelegd waar twee soorten druiven groeien, de Johanniter en Souvignier Gris. Twee druivensoorten die het goed doen in het Nederlandse klimaat. Van een combinatie van deze twee druivensoorten wordt de wijn gemaakt. Eind september kon de oogst van 2025 worden geplukt en verwerkt! Met z´n viertjes zijn Ton en Marianne en hun vroegere buren een hele dag in touw geweest met plukken en persen. De oogst zit inmiddels als vloeistof in gistingsvaten die binnen staan. Nu is het nog een erg troebele vloeistof en Marianne vertelt over het proces totdat het uiteindelijk wijn is. Dit is een proces waarbij je heel nauwkeurig moet werken om de juiste chemische reacties te laten ontstaan. Ton’s achtergrond als chemicus komt hierbij goed van pas. In 2024 was de oogst 60 flessen wijn. Dit jaar zal de opbrengst hoger liggen en hopen ze zelfs op 120 flessen! Daar komen ze in februari achter, want dan is de wijn klaar om te bottelen, in flessen gegoten te worden. Er is inmiddels een tweede wijngaard aangelegd. De eerste jaren betekent dat veel werk en weinig opbrengst, want de druivenstruiken moeten regelmatig worden gesnoeid, de druiventrossen moeten worden verwijderd en de bodem moet goed worden gevoed, zodat vooral de stammen zich goed kunnen ontwikkelen. Geduld is dus een schone zaak!

Een leuke, maar vooral ook een tijdrovende hobby, zouden wij denken. Toch durven Ton en Marianne nog veel grootser te denken. Als kinderdiëtist is Marianne al sinds jaar en dag bezig met gezonde voeding. Toen ze niet al te lang geleden de kans in de schoot geworpen kregen een waar voedselbos op te zetten, gingen de eerste, snode plannetjes al snel door haar hoofd. Het eerste zaadje was eigenlijk direct al gepland en inmiddels is voedselbos ‘Dondersgoed’ in ontwikkeling. Sterker nog, als binnenkort hopelijk het laatste stukje red tape is overwonnen, staat Marianne te popelen haar laarzen aan te trekken en haar handen eens goed vuil te maken in de drassige wei.

Een voedselbos bestaat uit diverse gewassen die eetbare of anderszins bruikbare producten leveren. Denk aan appel- of walnotenbomen, maar ook bessenstruiken of aardbeienplanten als bodembedekkers. Uiteindelijk moet het bos de biodiversiteit vergroten en vooral zichzelf in stand houden. Maar zover is het dus nog lang niet. Er is nu al wel een eetbare tuin en een vijver achter het huis aangelegd en de biodiversiteit is al enorm toegenomen. Marianne hoort veel bijzondere vogels die ze met behulp van een app kan identificeren op basis van hun geluid. Maar voordat een voedselbos helemaal up en running is, ben je maar zo tien jaar verder. En dan moet alles meezitten en mogen er geen tegenslagen zijn. De samenwerking met andere voedselbossen in de omgeving helpt hierbij. Zo kun je van elkaar leren, niet alleen over het voedselbos zelf, maar ook over de afzet van de producten van het voedselbos. Want Ton en Marianne zouden graag willen dat andere mensen in de omgeving de producten uit het voedselbos kunnen afnemen en misschien zelfs dat bepaalde goede doelen uiteindelijk mee kunnen profiteren.

De eerstvolgende stap in de ontwikkeling van het voedselbos is het poten van pioniersbomen. Denk aan wilgen, esdoorns, populieren en berken. Deze bomen helpen bij het creëren van een vruchtbare grond en zorgen dat de grond bacteriearm en schimmelrijk wordt. De pioniersbomen zullen naar verloop van tijd door de eetbare bomen/gewassen worden vervangen. Als alles volgens plan verloopt, worden de eerste bomen en struiken op 29 november gepoot. Zij zullen een windhaag gaan vormen en beschermen straks de kwetsbare gewassen. Deze bomen en planten staan dus aan de buitenkant van het voedselbos.

Iedereen die een kijkje wil nemen of wil komen helpen op 29 november is uiteraard van harte welkom. Zo speelt het voedselbos ook nog eens een sociale rol – een grote wens van Marianne en Ton. En mocht je meer willen weten, dan vertelt Marianne komende dinsdag, 21 oktober om 20.00 uur er alles over in de Hardenstee!

Op zaterdag 25 oktober a.s. is er tussen 10.00 en 12.00 uur de mogelijkheid rond te kijken aan de Donderenseweg 12.
Waar gaat het voedselbos komen?
Kijken in en informatie over de wijngaard en eetbare tuin.