met presentatie van de fietstocht van Alaska naar Vuurland door Wim Heebels

Ria heet ons welkom en in het bijzonder de spreker van vanavond dhr. Wim Heebels en 3 gasten. Margriet is verhinderd. We horen dat de afdeling Zuidlaarderveen stopt per 1 januari 2023 en dat een paar leden hun lidmaatschap hebben opgezegd. Er is op 28 oktober een extra provinciale ledenvergadering geweest, waar men kon kennismaken met de 9 dames die zich beschikbaar hebben gesteld voor het provinciaal bestuur. Verder worden er wat mogelijkheden geopperd voor excursies en wordt er vermeld dat in Lieveren op 26 en 27 november “Winterlief” plaats vindt. Annie Kok bedankt voor het bloemetje en bezoek t.g.v. haar 80e verjaardag.

Na de pauze krijgt Wim Heebels het woord om te vertellen over zijn fietstocht van Alaska naar Vuurland vergezeld door een deel van de 23000 foto’s die hij heeft gemaakt gedurende zijn 19 maanden lange reis, door het westen van Noord- en Zuid Amerika. Hij is 1 ½ jaar bezig geweest met de voorbereiding voor de uitrusting, omdat hij met diverse klimaatzones te maken kreeg en op een fiets zijn de mogelijkheden beperkt; tassen voor en achter, aan het stuur en op de bagagedrager. Ook bijv. tent, kookgerei, elektronica, slaapgerei, slaapzak, toiletgerei, eten voor 3 dagen, 1 reserve-buiten-band en 6 – binnenbanden moesten mee op de fiets. In totaal was het gewicht van fiets en belading 58 kg. Hij had voor de VS een visum nodig, omdat hij daar langer dan 3 maanden verbleef. Hij heeft 27000 km gefietst, 1/4 van de tijd samen gefietst, kwam door 14 landen, had 20 lekke banden, heeft 12 beren gezien, veel honden en heel veel kippen. Hij kreeg 2 aanzoeken en 3 bijbels.

Hij spitste het verhaal toe op de Verenigde Staten en Bolivia vooral vanwege de tegenstelling tussen deze landen. Hij begon in Ancorage in Alaska, zag in Canada een grizzlybeer en kreeg in Calgary gezelschap van Nederlandse vrienden waarmee hij een stuk samen fietste. Hij heeft veel nationale parken bezocht en maakte vaak gebruik van kleine campings van de organisatie “Warm Showers” die er zijn speciaal voor fietsers en wandelaars voor een overnachting en een douche. Hij is hier zelf lid van en biedt thuis ook deze gelegenheid voor anderen.

Het was een bijzonder boeiende lezing, waarvoor hij hartelijk wordt bedankt.