Het voormalig huis van Herman Palthe aan de Donderenseweg in Bunne heeft de afgelopen jaren een flinke transformatie ondergaan, tijd om daarom eens langs te gaan! Onder het genot van een kop thee praten we aan de grote keukentafel met Mérete, Maarten en Torsten over de verbouwing. Maarten en Mérete kochten het huis in 2007 nadat Mérete de vervallen boerderij had gespot tijdens een fietstocht met haar toen 4- en 3-jarige kinderen Torsten en Sarian.
Aangezien het huis in zeer slechte staat was en eigenlijk niet meer het redden waard, gebouwd met een halfsteensmuur en voor het laatst in 1969 verbouwd, ging de familie direct aan de slag met het maken van tekeningen voor een nieuw huis. De welstandscommissie van de commissie was echter kritisch, het moest een eigentijdse woning worden met een onopvallend aanzicht (door o.a. grote dakoppervlakken en een lage goot). De woning ligt namelijk op geomorfologisch cultuurhistorisch erfgoed: de Bunner es. Qua historie een belangrijk kenmerk van het landschap.
Met Mérete haar vader als ervaringsdeskundige, hij had zelf zijn eigen huis gebouwd, Maartens technisch inzicht als werktuigbouwkundige en het beperkte budget ontstond al snel het idee om zelf te gaan bouwen. Het achterhuis van de oude boerderij werd gesloopt, zodat daar een nieuwe woning gebouwd kon worden en het gezin in het voorhuis kon blijven wonen. Op 1 maart 2012 heeft Mérete de eerste steen gelegd en op 1 januari 2016 zijn ze er officieel ingetrokken.
Eigenlijk hebben ze alles aan het huis zelf gebouwd, alleen voor de buitenmuren en het stucwerk en de gietvloer hebben ze professionals ingehuurd. Dat bouwen moest allemaal in de vrije tijd gebeuren, dus dat ging wel ten koste van gezinsuitjes. Bijzondere verhalen over de verbouwing zijn er genoeg te vertellen. Zo vonden ze in 2007 in het zand rondom het huis de trouwring van Herman Palthe, maar Maarten heeft zelf in 2013 zelf zijn trouwring ook verloren op het erf. Wellicht komt ‘ie ooit nog eens boven water! Ook besloot een van de kippen te gaan nestelen onder in de kraan die ze hadden gekregen van Méretes vader en die hij ook had gebruikt bij het bouwen van zijn eigen huis.
Rondom de oude boerderij zijn heel veel spullen gevonden in de grond: spiegels, schoenzolen, een startmotor van een vrachtwagen, een theeservies en diverse brandputten. Een zelfgemaakte gitaar werd achter de schotten op zolder gevonden. Dat was trouwens een plek waar Torsten en Sarian wel eens speelden, maar het stonk er en er waren veel uitstekende schroeven en zo kreeg Torsten eens een schroef in z’n voet.
Tijdens zo’n groot bouwproject gaat er natuurlijk ook weleens wat mis. Zo werd er een rekenfoutje gemaakt met het raam in het voorhuis. Dat zou 2.40 meter worden, maar er is een verrekening gemaakt bij het raamprofiel waardoor het raam 2.80 meter werd. Het raam weegt 200 kilogram, dus veel mensen uit het dorp hebben destijds geholpen met het plaatsen.
Maar het gezin is trots op het project en ze lichten dan ook graag een paar hoogtepunten toe. Maarten is erg trots op de trap naar de bovenverdieping. Hij heeft daarvoor oude Duitse studieboeken gelezen, zo kon hij ontdekken hoe de trap het fijnste loopt. Er is bij een houthandel in Groningen een Iep gekocht en daar is de trap van gemaakt. Maarten is twee weken bezig geweest met het maken van de trap.
Torsten vindt de badkamer erg goed gelukt en is ook blij met de keukentafel. Die is gemaakt van een oud eikenhouten gebint uit de 18e eeuw en komt uit de achterhoek. Het hout heeft Maarten gekregen van een vriend. Het hout was al in planken gezaagd en die zijn aan elkaar gelijmd.
Mérete vond het plaatsen van de spanten van de schuur destijds erg spannend. Met behulp van een bouwlift moesten de houten spanten op de stalen liggers worden geplaatst en terwijl 2 mensen de spanten met touwen in recht en in evenwicht moesten proberen te houden, schroefde Maarten ze snel aan elkaar vast. Ze is er trots op hoe dat project uiteindelijk op deze professorische wijze toch goed gelukt is.
Maarten en Mérete vinden het een sport om mooie dingen te maken voor weinig geld en spullen hergebruiken vinden ze belangrijk. Zo hebben ze in eerste instantie de oude dakpannen hergebruikt en is de schuur gemaakt van de oude stenen van het huis. Die stenen hebben ze zelf helemaal schoon gebikt, dat was een behoorlijke klus!
Het huis is nu bijna af, nu komt het moeilijkste nog: de inrichting rondom het huis! Vorig jaar is daar een start mee gemaakt: het aanleggen van een oprit. Ook zijn de oude kerstbomen die op het erf stonden gerooid en die hopen ze te kunnen gebruiken voor een kapschuur. Verder is Maarten zich nog aan het verdiepen in een slim energiesysteem waarmee zelf opgewekte elektriciteit efficiënt kan worden benut.
