Volgens Jan Riksten is klootschieten een heel simpel spel: “Je gooit een bal zo ver mogelijk. Er lopen twee teams tegelijk, die tegen elkaar spelen op een vooraf uitgezet parcours. Het team dat met het kleinst aantal worpen terug komt heeft gewonnen”.
Momenteel bestaat de groep uit 21 mannen en vrouwen tussen de dertig en tachtig jaar oud. Een team bestaat uit drie à vier spelers waarvan minstens één vrouw. “Tussen de heren en dames heb je verschil in spierkracht. Er zijn jongens bij, die zijn behoorlijk sterk en die gooien de bal wel eens in de boom. De dame gooit vast niet zo ver als de heren, dus vandaar dat wij zeggen: er moet minimaal één dame bij. Elke zondagochtend worden de teams samengesteld. De dames worden over de groepen verdeeld en dan worden er twee heren bij geloot”.
Oorspronkelijk komt het klootschieten uit Twente. Begin jaren 70 heeft Jan Hendrik Stoffers, de kroegbaas van Bunne, het geïntroduceerd. Jan Riksten kwam begin jaren 80 hier wonen en speelt sindsdien elke derde zondag van de maand, zomer en winter, ook bij sneeuw, regen of hagel. “In het vuur van de strijd, merk je daar niets van. Op zondagmorgen is het erg rustig, vaak zie je wild lopen zoals reeën, hazen en konijntjes. Het is een sociaal gebeuren met pure lucht snuiven, bewegen en praten. Je ervaart de schoonheid van de natuur met wisselende seizoenen, je bespreekt van alles met elkaar en na afloop drink je nog wat in het café”.
“De eerste ballen (“kloten”) die wij kregen waren gebruikt bij het verf mengen. Die zaten in mengmachines, als ze te klein waren afgesleten waren ze voor ons. Later kwamen er met lood gevulde houten ballen, die nu nog gebruikt worden voor de Drentse kampioenschappen op de TT-baan in Assen. Wij gebruiken nu een beetje eivormige, kunststof ballen. Ze zijn zo keihard dat ze kapot kunnen knappen als ze de straatklinkers van de Donderenseweg raken. Zolang ze blijven rollen zijn ze te gebruiken, pas als ze beginnen te stuiteren niet meer, dan rollen ze zo de berm of de sloot in”.
Het klootschieten gebeurt onder auspiciën van de VVV, omdat de VVV een aansprakelijkheidsverzekering heeft (mocht er een bal op een auto terecht komen). Maar iedereen loopt wel voor eigen risico. Kinderen mogen pas meedoen als ze van de basisschool af zijn.
Op vrijdagavond 7 juni kan iedereen kennis maken met het spel. Maar je kunt ook voor de gezelligheid komen, vanaf 18.30 uur bij het Huys van Bunne.