Landschapsbeheer Drenthe organiseert op 15 september in De Hardenstee een cursus over het snoeien van hoogstamfruitbomen ouder dan acht jaar. Het snoeien van oude(re) fruitbomen is een vak apart en goede kennis en voorbereiding is zeer aan te raden.

In de eerste jaren, direct vanaf de aanplant van de fruitboom, is zogenoemde vormsnoei van belang. Dit bevordert de groei van de boom en daarmee de ontwikkeling van vruchten. Vanaf een bepaalde leeftijd heeft de boom de juiste vorm en vindt de onderhoudssnoei plaats. Ook wel de zomersnoei genoemd. Hierbij gaat het voornamelijk om het weghalen van takken en de vervanging van vruchthout. Tevens zorgt de zomersnoei voor licht en lucht in de kroon, want vruchten die volop zon krijgen, rijpen het beste. Dit en meer leer je tijdens de snoeicursus oude hoogstamfruitbomen.

Theorie en praktijk
Tijdens de snoeicursus wordt kort ingegaan op de ontwikkeling en de verschillende vormen van beheer van hoogstamfruitbomen. Deelnemers krijgen inzicht in de theoretische achtergronden van het snoeien en enkele praktische tips voor thuis. De meeste bomen groeien helaas niet volgens het boekje, dus er wordt ook in de praktijk geoefend bij bewoners in Bunne-Winde.

Opgeven
Wil je deelnemen aan de cursus, dan is inschrijven verplicht en dit kan door middel van het invullen van het formulier op de website van Landschapsbeheer (www.lbdrenthe.nl/event/zomersnoeicursus) . De cursus wordt gratis beschikbaar gesteld voor vrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe, dus o.a. voor onze mannen van de Hoogstambrigade BWB. Andere deelnemers betalen € 30,= euro incl. koffie, thee, lunch en een cursusboek (contant te betalen op de cursusdag).

De cursus gaat door bij 10 deelnemers en er is plaats voor maximaal 25 deelnemers. Deelnemers worden om 10.00 uur verwacht De Hardenstee, Peizerweg 10a, 9496 PC in Bunne. Bij overschrijding van het maximaal aantal deelnemers, krijgen vrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe voorrang op derden.