Dat het stemgebruik bij toneelspelen van belang is, zal niemand verbazen. De ene speler praat iets te zacht, de ander iets te hard of de intonatie of toonzetting is net niet goed. Voor toneelspelers is er veel te leren over het juiste gebruik van de stem en hoe je deze kan inzetten om teksten beter tot hun recht te laten komen. Zodoende hebben de leden van ’t Ontluikend Bloempje in de afgelopen weken twee keer een workshop van een professionele stemcoach gehad.

Tijdens de eerste avond lag de nadruk op het ontspannen van de buik. Niet alleen is het belangrijk om door je buik te ademen voor meer longinhoud, maar ook juist het ontspannen van je buik geeft ruimte. Hierdoor gaat namelijk het middenrif omlaag en wordt de longinhoud groter. Voor de stem betekent dit, dat er meer kracht in gelegd kan worden en er een betere beheersing van de stem is. De stemcoach liet de toneelspelers allerlei verschillende ademhalingsoefeningen en klankoefeningen doen, zodat zij zelf het verschil konden voelen en horen. De belangrijkste tip was dat -afhankelijk van het geluid dat je wilt maken- je bij het praten je buik meer of minder intrekt en bij het stoppen je je buik weer loslaat om lucht te krijgen. Zo praat je niet vanuit borst ademhaling en heb je je normale stem.

De tweede avond lag de nadruk op het leren van de eigen tekst, maar dan mét de aanwijzingen van de stemcoach. De toneelleden begonnen echter met een warming-up van de stem door gekke geluiden te maken en oefeningen genaamd ‘duikelaartje’ of ‘ochtendritueel’ te doen. Vervolgens kregen ze een oefening met ‘gericht praten’: door een balletje te gooien en tegelijk te praten gooi je je stem in die richting. Na deze oefeningen hebben alle spelers een stukje tekst uit het toneelstuk geoefend met de stemcoach om zo meer intonatie en gevoel in de zinnen te krijgen.

Een belangrijke tip van deze avond was: neem vaker een kleine pauze, dan krijg je weer lucht en ontspan je je buik. Daarnaast: let op het gebruik van je normale stem; deze is vaak lager dan de kopstem en draagt verder de zaal in, dus beter te verstaan door de toeschouwers. Hopelijk is dit resultaat en al het andere dat de spelers geleerd hebben te merken is tijdens de voorstellingen in januari en februari! En tot slot aan het einde van de avond … namen zowel de coach als de spelers nog een borreltje om de stem te smeren ☺