Wanneer u overstapt op glasvezel zijn er verschillende dingen die u nu al zelf kunt doen: de beste plek voor de glasvezelaansluiting bepalen en deze met stopcontacten mogelijk maken, bekabeling in huis aanleggen of vervangen, draadloos netwerk optimaliseren en e-mailadressen aanmaken die niet aan een provider gebonden zijn.
Ieder huis krijgt een glasvezelkabel. Deze loopt via de kruipruimte of buitengevel naar binnen, naar een nieuw (door BAM) te plaatsen modem (DKT). Dit modem komt over het algemeen in de meterkast. Maar kan, als u dat wilt, ook op een andere qua afstand vergelijkbare plek geplaatst worden. Als u nu een modem van bijvoorbeeld Ziggo, Tele2 of KPN heeft, dan is de plek voor het nieuwe modem misschien al duidelijk. Namelijk op de plek van uw oude (huidige) modem.
Drie stopcontacten
Het nieuwe modem heeft stroom nodig. U dient dan ook van te voren te kijken of er in de meterkast, of waar u het modem ook wilt plaatsen, genoeg stopcontacten zijn. Kiest u voor de meterkast, dan raden wij drie stopcontacten aan. Twee zijn er sowieso nodig voor het modem en wellicht kunt u er eentje extra gebruiken voor de deurbel of een eventueel beveiligingssysteem. Extra stopcontacten creëer je met een stekkerdoos of door (zelf of door een installateur) nieuwe stopcontacten plaatsen.
Van links naar rechts: modem (DKT), UTP kabel, coax kabel
Coax kabel
Als u (zie onder) gebruik gaat maken van DVB-C dan dient u vanaf het modem een coax kabel naar uw televisie aan te leggen. Als u deze nu nog niet heeft, dient u een coax kabel (minstens 75 Ohm) aan te schaffen. Deze moet lang genoeg zijn om van het modem naar de televisie te lopen. Heeft u meerdere televisies, dan heeft u meerdere coax kabels nodig die middels een Ziggo gecertificeerde splitter op uw modem worden aangesloten.
UTP kabel
Kiest u voor interactieve televisie, dan heeft u geen coax kabel, maar een UTP kabel nodig. U krijgt een mediabox/HD-Ontvanger, welke met een UTP kabel aangesloten wordt op de Wifi router. Een HDMI kabel loopt van deze mediabox naar uw televisie en deze zorgt dat het televisie signaal in beeld en geluid naar de televisie wordt gebracht. Soms heeft een televisie ook een internetingang. Dan kan het handig zijn om een extra UTP kabel te trekken. Deze loopt, net zoals de UTP kabel voor de mediabox, naar de Wifi router en wordt daar aangesloten.
Glasvezel kabel
Ook heeft u een (stukje) glasvezel kabel nodig. Deze wordt meegeleverd en loopt van het modem naar de Wifi router. Hangt de Wifi router buiten de meterkast, dan is de aanwezigheid van een doorvoer vanuit de meterkast naar de gang of kamer noodzakelijk. Hier dient u zelf voor te zorgen. Via de Wifi router worden al uw draadloze apparaten van internet voorzien.
Wifi router
De Wifi router ontvangt u van de coöperatie. Deze hangt u of de monteur bij voorkeur op een centrale plek. Dus niet achter een muur of een deur, maar bij voorkeur in een open ruimte, ongeveer 60 centimeter onder het plafond. Dit voor de beste zend- en ontvangstkwaliteit. De Wifi router bij het modem in de meterkast raden wij dus niet aan.
Doorgang in meterkast
Kiest u er voor om de Wifi router op een andere plek te plaatsen dan in de meterkast, dan moet u zelf van te voren een gaatje boren om een doorgang voor de glasvezel kabel mogelijk te maken. Als er vanuit deze meterkast ook nog geen coax kabel naar uw televisie loopt, zal deze moeten worden aangelegd. Monteurs voorzien hier niet in. De monteurs van BAM zorgen er wel zelf voor dat uw glasvezel binnenshuis wordt gebracht. De benodigde doorvoeren om dit voor elkaar te krijgen, worden door hun gemaakt.
Telefoon en computers
Uw vaste telefoon wordt met een telefoonkabel aan de Wifi router verbonden. Vaste computer(s) met UTP kabels. Houdt hier rekening mee bij het bepalen van de plek voor de router in verband met de aan te leggen kabeltjes. Of u nieuwe kabels nodig heeft, is afhankelijk van de afstand. Meestal worden er een telefoonkabel en UTP kabel van 1 á 2 meter meegeleverd met de Wifi router.
DVB-C
Provider TriNed levert als enige van de providers ook een TV-signaal via coax (DVB-C = Digital Video Broadcasting – Cable.)! Alle providers leveren een TV-signaal via UTP.
Ik heb nu schotel
Als u nu televisie via de schotel ontvangt, lopen er al allerlei coaxkabels door uw huis vanaf de schotel. Er zijn in dit geval twee opties. Zijn de bestaande coaxkabels nog redelijk nieuw en van goede kwaliteit (minstens 75 Ohm), dan kunt u ervoor kiezen om alles te laten liggen en alleen één nieuwe coax kabel van het modem naar het oude punt bij de schotel (waarvandaan alle coax kabels liepen) aan te leggen. Zijn de coax kabels echter al wat jaren oud, dan raden wij aan alle kabels te verwijderen en opnieuw vanaf het nieuwe modem aan te leggen. Let op! Voorkom overbodige lengte, want de lengte van de kabel heeft invloed op de kwaliteit van het signaal.
TV-signaal via DBV-C of via UTP wat is het verschil?
De kwaliteit van digitale tv via DVB-C is exact gelijk aan die via UTP. In beide gevallen komen de signalen zonder verdere bewerking via de Media Gateway in Hilversum.
DBV-C aansluiten
Een voordeel van tv via DVB-C is dat u via veel moderne tv’s er gebruik van kunt maken zonder settopbox/HD-ontvanger en dus is er geen extra afstandbediening nodig. Een coax-kabel gaat vanaf het DKT-modem rechtstreeks in de TV.
Heeft u een TV met DBV-C? Uw toestel heeft dan een CI-module waar u een smartcard in kan schuiven! Ziggo gebruikers hebben dit meestal. Schotel gebruikers met een moderne TV (zonder schotelkastje) hebben vaak DVB-S en soms DVB-C. Kijk in de handleiding van uw TV wat uw toestel biedt. TriNed levert 1 gratis smartcard, meerdere zijn verkrijgbaar tegen betaling.
Via UTP aansluiten
Aansluiten via UTP gebeurt altijd via een HD-ontvanger, deze wordt gratis geleverd via de provider, meerdere verkrijgbaar tegen betaling! Vanaf het WiFi modem gaat een UTP kabel naar de HD-ontvanger, vanaf de HD-ontvanger gaat een HDMI-kabel naar uw TV. U krijgt een afstandsbediening bijgeleverd om de HD-ontvanger te bedienen. U krijgt ook een zgn. IR-extender (Infrarood) bijgeleverd zodat u de HDM-ontvanger niet in het zicht van de afstandsbediening hoeft te plaatsen, maar kunt wegwerken waar u wilt.
Wilt u interactieve tv?
Interactieve tv is het opnemen, restart, replay van televisieprogramma’s! Bij interactieve tv moet u altijd gebruikmaken van een afzonderlijke Mediabox/HD-ontvanger, via DVB-C kan dit niet u gebruikt dus de UTP kabel en geen coax.
Nieuw e-mailadres
Tot slot kunt u, als u nu een e-mailadres via uw huidige provider hebt, alvast een nieuw e-mailadres aanmaken die niet aan een provider gebonden is (bijvoorbeeld Gmail of Hotmail) en uw contacten hiervan op de hoogte brengen. Hulp nodig? Gebruik de volgende stappenplannen:
- Handleiding Checklist e-mail
- Handleiding Hoe maak ik een Microsoft account aan?
- Handleiding Een e-mailaccount toevoegen aan een mailprogramma (Windows apparaat)
- Handleiding Automatisch antwoord in het mailprogramma Outlook