Bijna aan het zicht onttrokken, maar toch al 10 jaar actief in Bunne is Zorgboerderij De Pauw. Dat is bewust, zegt Karin Hensen, want het is geen kijkboerderij maar een zorgboerderij. Een terrein van 3½ ha waarop een boerderij staat met een natuurvijver achter in het land, een prachtige grote moestuin en daarnaast honden, paarden, kippen en kalkoenen.

Bij aankomst word ik onder luid geblaf onthaald door twee van de vier honden. Karin is nergens te bekennen, want ze is nog aan het klussen, wordt mij verteld. Nadat ik Karin heb gevonden, de koffie en thee op tafel staan, gaan we terug naar hoe het voor Karin is begonnen, namelijk door een advertentie in de krant, waarin werd gevraagd naar opvang voor een jonge vrouw met een psychische stoornis. Het liefst  in een landelijke omgeving én met dieren. Dat ben ik, dacht Karin en ging het gesprek aan. Deze jonge vrouw met psychische stoornis is uiteindelijk anderhalf jaar door Karin opgevangen. Aangezien het Karin zo goed afging, kreeg zij meerdere personen voor opvang, maar deed deze opvang en begeleiding ook bij mensen thuis.

Op een bepaald moment werd voor Karin het onderhoud voor de tuin van 3½ ha en de boerderij een zodanige last, dat zij besloot om het geheel te gaan verkopen. Makelaar gebeld, bord in de tuin; totdat op een goede dag kennissen langskwamen, het bord zagen staan, maar ook een breed glimlachende, genietende vrouw op een tuintrekker in het land. Hier klopt iets niet, was hun conclusie. Toevallig hadden (en hebben) deze kennissen al jaren een zorgboerderij en ze haalden Karin over om eens na te denken om dat ook te gaan doen in haar boerderij in Bunne. En zo gebeurde het dat het bord spontaan weer uit de tuin werd gehaald en Karin zich een half jaar voorbereidde op alles wat nodig was om zelf een zorgboerderij op te starten; veel lezen, cursussen voor BHV en veiligheid, ondernemingsplan, etc.

Inmiddels is er plaats voor acht bewoners, die er uiteraard ook kunnen blijven slapen. Deze bewoners -met name psychiatrische patiënten- komen hier voor korte of langere tijd om hun leven weer op de rails te krijgen. De basisgedachte is dat de bewoners moe worden van een zinvolle dagbesteding, een normaal dag-/nachtritme krijgen en voldoende structuur en rust krijgen. De dag begint voor de bewoners ergens tussen 8.00 en 10.00 uur ’s ochtends. De vroege vogels helpen na het ontbijt mee met de verzorging van de dieren. Na de koffie is er tijd voor huishoudelijke klussen zoals boodschappen doen, de was doen en de eigen kamer schoonmaken. Bij alles geldt, dat niet alles hoeft, maar dat er gekeken wordt waar het talent en de kracht ligt van een bewoner.

’s Middags is er ruimte voor activiteiten zoals schilderen, moestuinieren, boswandeling maken of dat één van de begeleiders mee gaat naar een afspraak buiten de zorgboerderij. Naast de activiteiten op de zorgboerderij worden de bewoners ook geholpen met afspraken bij instanties zoals GGZ, schuldsanering of arbeidsbemiddeling.

Zo’n vijf jaar geleden is zoon Casper vennoot geworden in het bedrijf en runnen Karin en Casper de zorgboerderij gezamenlijk. Daarnaast zijn er 4 medewerkers in dienst. Voor Karin en Casper zijn het vaak lange dagen, maar ondanks de soms zware momenten hoor ik ook vele leuke en vrolijke anekdotes.  Zorgboerderij De Pauw is een mooi bedrijf om mee kennis te maken en is op deze manier zowel voor huidige bewoners als voor nieuwe bewoners in BWB weer even onder de aandacht gebracht, maar let op: het is een zorgboerderij, geen kijkboerderij !

.