Op zaterdag 13 april en zaterdag 20 april is het weer zover: tussen 10.00 en 16.00 uur kan er weer snoeihout naar De Drift in Winde worden gebracht voor het paasvuur. Zoals ieder jaar wordt de paasbult van BWB vervolgens op eerste Paasdag aangestoken. Hoewel de oorsprong onduidelijk is, staat wel vast dat het hier om een eeuwenoude traditie gaat.

Over de exacte oorsprong van het paasvuur is niet veel bekend, maar vermoed wordt dat het om een Oudsaksisch gebruik gaat; het vuur en de rook zouden voor vruchtbaarheid zorgen. Ook was het paasvuur eeuwen geleden vermoedelijk al aanleiding voor een feestje. Later is het paasvuur verweven geraakt met het christendom en vormde de kerk het paasvuur om tot een ritueel waarbij een paaskaars werd aangestoken, als teken van de Verrijzenis van de Zoon van God.

Vroeger was de mens veel meer op de natuur aangewezen dan wij tegenwoordig en was men in het voorjaar, als de eerste zonnewarmte de grond weer vruchtbaar maakte, zo blij en dankbaar dat men vreugdevuren ging ontsteken. Het paasvuur was destijds een heidens lentefeest; in de strijd tussen licht en donker wint het licht.

In de 50-er en 60-er jaren gingen in onze regio de jongens en meisjes uit dorpen vaak wekenlang na schooltijd hard aan het werk om voldoende hout bij elkaar te krijgen. De inwoners van het dorp legden dan brandbaar materiaal, zoals oud meubilair, korven, papier enz. langs de weg dat vervolgens door de jongelui werd opgehaald. Met grote geleende boerenwagens trokken ze door het dorp om alle spullen te verzamelen. Meestal hielden ze er pas op de laatste zaterdag voor Pasen mee op.

Vroeger waren de regels dus een stuk minder streng. Tegenwoordig moet bij de gemeente een ontheffing worden aangevraagd voor het aansteken van het paasvuur. De locatie moet aan bepaalde regels voldoen (bijv. ver genoeg van bebouwing) en bovendien komt de gemeente controleren of de restanten na het uitbranden naar behoren zijn opgeruimd. De tijd van autobanden op paasbulten is al lang voorbij; de bulten mogen nu alleen nog maar bestaan uit organische materialen, zoals takken, snoeihout en ongeverfd hout (ook geen boomstronken). Vaak wordt er al maanden voor Pasen begonnen met het verzamelen van snoei- en afvalhout voor de paasbult.

Het paasvuur in BWB wordt nog altijd druk bezocht (mede dankzij de goede zorg van de VVV voor o.a. Bunnerbitter …) en is over het algemeen een echt dorpsgebeuren waar jong & oud en oud & nieuw elkaar ontmoeten. Of de reden nu is dat het voorjaar begint, de grond weer vruchtbaar wordt, het licht het donker verdrijft of dat je het gewoon gezellig vindt, het is in elk geval een activiteit in BWB die je niet wilt missen.