Het interview

Een rubriek voor ondernemers of ondernemingen uit BWB die zich graag eens voorstellen aan onze dorpsgenoten !

Onder het genot van een kop thee kletsen we aan de ruime keukentafel over het melkveebedrijf van de familie van den Berg. Het bedrijf dat wordt gerund door Hans en Elly van den Berg samen met hun zoon Harry is gevestigd aan de Horstemerweg in Winde. Op de boerderij worden zo’n 120 melkkoeien gehouden waarvan de melk wordt afgezet via de melkstroom Beter voor Koe, Natuur & Boer. Het doel van deze melkstroom is te komen tot klimaatneutrale melk van de boerderij waarbij koe, natuur en de boer in balans zijn.

Hans van den Berg is opgegroeid in Kampen op een boerderij met melkvee. Als twaalfjarig jongetje was hij al druk bezig met de koeien. Uiteindelijk kwam hij in een maatschap samen met zijn acht jaar oudere broer en vader. Hans wilde heel graag een eigen melkveebedrijf en zo verhuisde hij samen met zijn vrouw Elly, geboren en getogen in Leek, en dochter Marleen naar Winde.

Op het bedrijf in Winde werd op dat moment al wel melkvee gehouden, maar voor de productie van yoghurt. De familie van den Berg nam een deel van dit vee over en nam daarnaast nog een aantal koeien mee vanaf de boerderij op Kampereiland. De productie van yoghurt werd voortgezet en geleverd aan HABO boederijzuivel. Na faillissement van HABO boerderijzuivel werd de melk geleverd aan de melkfabriek.

Later werd het gezin uitgebreid met de geboorte van zoon Harry en dochter Aline en in 1999 werd hun zoon Gulab geadopteerd. De ruime keukentafel, die overigens nog verder uitgebreid kan worden, staat er niet voor niets, want inmiddels heeft Marleen drie kinderen en heeft Aline een zoontje. En hoewel alle kinderen het huis uit zijn komen ze nog erg graag thuis!

Langzaam verdween de productie van yoghurt en kwam de focus volledig op het leveren van melk aan de zuivelproducent. In december 1998 werd daarvoor zelfs een melkrobot aangeschaft. Na 5 jaar ging de familie over op een melkstal omdat de capaciteit van één robot te klein was. Het was te kostbaar een tweede melkrobot aan te schaffen. Er werd gekozen voor het aanschaffen van melkquotum en een nieuwe melkstal.

Sinds 2017 is Harry mede maat in de maatschap. Hij is veel bezig met machines en elektronica en kan met zijn twee rechterhanden de meeste dingen zelf maken of repareren. Elly is verantwoordelijk voor de administratie en de verzorging van de kalfjes. Daarnaast werkt zij nog drie dagen per week buitenshuis, maar in de zomerperiode wanneer de koeien overdag of ‘s nachts (afhankelijk van de temperatuur) in de wei staan, is zij degene die de koeien elke ochtend en avond haalt en brengt, zodat Hans en Harry ze tweemaal daags kunnen melken.

Als melkveehouder ben je gebonden aan veel regels en richtlijnen die het ondernemen ingewikkeld kunnen maken. Voor de melkstroom Beter voor Koe, Natuur & Boer is het bijvoorbeeld een vereiste dat er naar wordt gestreefd dat de koeien 120 dagen per jaar weidegang krijgen en een zacht ligbed in de stal hebben. Ook mag er  niet worden geploegd en dient er kruidenrijk grasland te worden gezaaid. Daarnaast zijn ze als een van de vele PAS-melders (Plan Aanpak Stikstof) doordat het bijbehorende overheidsbeleid door de Raad van State is afgekeurd, zeer beperkt in het ondernemen. Geld lenen bij de bank is niet mogelijk. Een groot deel van het jongvee is nu gehuisvest op een andere locatie. Graag zou de familie alle dieren op het eigen erf willen hebben.

Maar de familie van de Berg vindt het boerenleven nog steeds de moeite waard en ze kijken dan ook vooral naar de dingen die ze wél kunnen. Plannen voor de toekomst zijn er dan ook genoeg. Harry was bijvoorbeeld op het moment van het interview aanwezig bij een webinar en Hans gaat onder andere graag naar bijeenkomsten van de fokstudieclub. Er wordt daar gediscussieerd over bijvoorbeeld de fokkerij, veevoeding en huisvesting. Hans wordt dit jaar 65 jaar, maar aan stoppen denkt hij nog niet.

De familie vertelt graag over de activiteiten op het melkveebedrijf. Dat maakte dat ze vorig jaar voor bewoners van Bunne, Winde en Bunnerveen de staldeuren hebben open gegooid en een open dag hebben georganiseerd. Maar ook als de koeien de weg over moeten steken als ze onderweg zijn vanaf het weiland naar de stal of andersom beantwoorden ze graag de vragen die wachtende fietsers of wandelaars hebben over het melkveebedrijf.

Zou je het ook leuk vinden iets te vertellen over je bedrijf mail dan naar info@neisputter.nl Wij als gemeenschap zijn benieuwd naar ondernemers. Wat doet jouw bedrijf nou eigenlijk ?