Aan de vereniging Dorpsbelangen Bunne, Winde, Bunnerveen,
Op woensdag 13 november houden de gemeente Tynaarlo, Ontwerp- en adviesbureau Schokland en Water, en Natuur en Milieufederatie Drenthe een informatieavond voor inwoners. Tijdens deze avond denken we samen na over mogelijkheden voor kleinschalige zonneprojecten in onze gemeente. De gemeente Tynaarlo wil inwoners hierbij waar mogelijk ondersteunen.
In de periode van eind november tot eind februari zijn er verschillende workshops, om gezamenlijk te brainstormen over zonneprojecten bij dorpen. Ook werken we dan de ideeën verder uit. De uitkomsten van deze sessies worden gebruikt om gemeentelijk beleid voor zonneprojecten op te stellen.
Kleinschalige zonneprojecten bieden mooie kansen voor dorpen om zelf, lokaal, duurzame energie op te wekken. Om hierbij zoveel mogelijk inwoners te betrekken, kunnen we uw hulp goed gebruiken. We verzoeken u daarom de bijgaande uitnodiging te verspreiden binnen uw netwerk. De uitnodiging bevat een link naar de gemeentelijke website met meer informatie en de mogelijkheid voor belangstellenden om zich aan te melden.
Wij kijken uit naar een aantal interessante en inspirerende bijeenkomsten.
Alvast dank voor uw hulp.
Met vriendelijke groet,
John Willemse
Beleidsadviseur leefomgeving
Team Ruimte & Duurzame Ontwikkeling
Tel 0592 – 266 926
Gemeente Tynaarlo
Tel 0592 – 266 662 || Fax 085 – 2084 923 || E-mail info@tynaarlo.nl
Post Postbus 5, 9480 AA Vries || Bezoek Kornoeljeplein 1, Vries
Bezoek onze website || Volg ons op Twitter || Like ons op Facebook
Hieronder de uitnodiging van de wethouder
Zonneprojecten bij dorpen: denk en praat mee!
Uitnodiging informatieavond 13 november 2024
De gemeente Tynaarlo wil binnen een aantal jaren volledig energieneutraal zijn. Dit betekent dat álle energie die in onze gemeente door huishoudens, bedrijven en instellingen wordt gebruikt, uit hernieuwbare bronnen is opgewekt. Het doel hiervan is een schone lucht, een duurzame samenleving en zo min mogelijk gebruik van aardgas.
Een van de ambities uit het duurzaamheidsprogramma van de gemeente is de energietransitie. De nadruk ligt hierbij op energiebesparing en duurzame energieopwekking. Zo neemt de CO2-uitstoot af en worden we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Een manier om meer duurzame energie op te wekken is het plaatsen van zonnepanelen bij dorpen. De gemeente Tynaarlo wil inwoners waar mogelijk ondersteunen bij het opzetten van kleinschalige zonneprojecten.
Op woensdag 13 november houden de gemeente Tynaarlo, Ontwerp- en adviesbureau Schokland en Water, en Natuur en Milieufederatie Drenthe een informatieavond voor inwoners. Tijdens deze avond denken we samen na over mogelijkheden voor kleinschalige zonneprojecten in onze gemeente. Heeft u ideeën over hoe een zonneproject zou kunnen passen in uw leefomgeving? Wilt u meedenken over hoe een zonneproject door bewoners tot stand kan komen? Of wilt u meer informatie hierover? Dan bent u van harte welkom. Uw bijdrage is belangrijk.
Startbijeenkomst zonneprojecten bij dorpen
Woensdag 13 november, vanaf 19.00 uur
Locatie: Sprookjeshof in Zuidlaren
Workshops zonneprojecten bij dorpen
In de periode van eind november tot eind februari houden wij verschillende workshops. Tijdens deze workshops gaan we gezamenlijk brainstormen over zonneprojecten bij dorpen en ideeën uitwerken. De uitkomsten van deze sessies worden gebruikt om gemeentelijk beleid voor zonneprojecten op te stellen.
Voor zowel de startbijeenkomst als de workshops, kunt u zich aanmelden via
www.tynaarlo.nl/bijeenkomsten/informatieavond-zonneprojecten-bij-dorpen-denk-en-praat-mee
Ook vindt u hier meer informatie en het avondprogramma van 13 november.
Ik kijk uit naar uw komst.
Met vriendelijke groet,
Jelbrich Peters
Wethouder duurzaamheid
Hieronder het programma voor de startbijeenkomst
Informatieavond Zonneprojecten bij dorpen: denk en praat mee!
Datum: woensdag, 13 november 2024 – 19:00 – woensdag, 13 november 2024 – 21:30
Locatie: Het Sprookjeshof in Zuidlaren
Heeft u ideeën over hoe een kleinschalig zonneproject zou kunnen passen in uw leefomgeving? Wilt u meedenken over hoe een zonneproject door bewoners tot stand kan komen? Of wilt u meer informatie hierover? Dan bent u van harte welkom bij de bijeenkomst op woensdag 13 november. Tijdens deze avond geven we meer informatie over de mogelijkheden en wisselen we ideeën uit.
De gemeente Tynaarlo wil binnen een aantal jaren volledig energieneutraal zijn. Dit betekent dat álle energie die in onze gemeente door huishoudens, bedrijven en instellingen wordt gebruikt, uit hernieuwbare bronnen is opgewekt. Zo zorgen we voor een schone lucht, een duurzame samenleving en zo min mogelijk gebruik van aardgas.
Een manier om meer duurzame energie op te wekken is het plaatsen van zonnepanelen bij dorpen. De gemeente Tynaarlo wil inwoners waar mogelijk ondersteunen bij het opzetten van kleinschalige zonneprojecten. Hier liggen mooie kansen voor dorpen om zelf, lokaal, energie op te wekken. Door en voor het dorp, met meerwaarde voor de inwoners, het landschap en de natuur. Tijdens deze informatieavond denken we samen na over mogelijkheden voor kleinschalige zonneprojecten in onze gemeente. Uw bijdrage is hierbij belangrijk. De uitkomsten van de sessie worden gebruikt om gemeentelijk beleid voor zonneprojecten op te stellen.
Programma informatieavond
19.00 – Inloop
19.20 – Welkom en opening door wethouder duurzaamheid Jelbrich Peters
19.30 – De energietransitie en de mogelijkheden van zonne-energie, met aandacht voor:
- het klimaatakkoord;
- het energieverbruik in de gemeente Tynaarlo;
- ambities van de gemeente rond duurzame energie;
- kansen en mogelijkheden voor dorpen en energiegemeenschappen.
19.40 – Leren van anderen
Ervaringen van energiecoöperatie Zonnedorpen: Garsthuizen, Godlinze, Leermens, ’t Zandt, Zeerijp en Zijldijk. Sprekers: Kees Molenaar en Patrick Caspers.
20.00 – Pauze
20.10 – Uitdagingen en kansen binnen ons elektriciteitsnetwerk
20.25 – Creatief met zonne-energie
Zonneprojecten op een fraaie manier verwerken in het bijzondere landschap van dorpen in de gemeente Tynaarlo.
20.40 – Inzoomen op de dorpen
De dorpskaarten op tafel: welke ideeën, tips en vragen zijn er?
Brainstorm over de mogelijkheid voor inwoners om zelf een zonne-energieproject in hun directe omgeving op te zetten.
21.15 – Participatietraject en oproep om mee te doen
Hoe ziet het participatietraject eruit en welke mogelijkheden zijn er?
21.30 – Afsluiting en napraten
Deze bijeenkomst is een initiatief van de gemeente Tynaarlo, Ontwerp- en adviesbureau Schokland en Water, en Natuur en Milieufederatie Drenthe.
Voor vragen over deze bijeenkomst, kunt u contact opnemen via 0592 26 66 62.
Workshops Zonneprojecten bij dorpen
In de periode van eind november tot eind februari zijn er verschillende workshops waarvoor u zich kunt aanmelden. We gaan dan gezamenlijk brainstormen over zonneprojecten bij dorpen en ideeën uitwerken. De eerste workshop is op 27 november in het Sprookjeshof in Zuidlaren. Voor meer informatie en het aanmelden kunt u terecht op onze pagina over de workshops.