Gemeente Tynaarlo levert ruim 20 koolmees nestkasten

De eikenprocessierups is de laatste jaren voor steeds meer overlast gaan zorgen in Nederland en zo ook in BWB. Doordat de winters minder streng zijn overleven er meer eitjes en zijn de rupsen eerder actief . Ook is er genoeg voedsel voor de eikenprocessierups, omdat ongeveer 18% van de bomen in Nederland uit eiken bestaat.

Door de toenemende overlast van de eikenprocessierups in de laatste jaren is de aandacht voor de natuurlijke bestrijding ervan steeds meer gegroeid. Dit komt o.a. doordat bestrijdingsdiensten de grote vraag niet meer aankunnen, maar ook doordat gemeentes zich bewuster worden van de impact op het milieu, als er met chemische middelen gewerkt wordt. Er werd de afgelopen jaren daarom veel gezocht naar natuurlijke alternatieven, en daar kwam de koolmees in beeld! De koolmees is de op-een-na meest voorkomende vogelsoort in Nederland en eet de eikenprocessierups zowel met als zonder brandharen. Hierdoor is de koolmees een belangrijke bondgenoot van de mens in de strijd tegen de processierups geworden.

De werkgroep Groen heeft bij de gemeente Tynaarlo navraag gedaan over de mogelijkheden om nestkastjes voor koolmezen in BWB op te hangen en hierop heeft de gemeente positief gereageerd. De gemeente levert ruim 20 nestkastjes, maar wel met de opmerking dat ze dit weekend of uiterlijk volgend weekend opgehangen moeten worden vóór de start van het broedseizoen van de koolmees.

Op zaterdag 7 maart aanstaande gaat de Werkgroep Groen de nestkastjes verspreid over BWB ophangen. Extra hulp is welkom! Wil je meehelpen, meld je dan aan via dorpsbelangen@neisputter.nl.

We starten zaterdag 7 maart om 14.30 uur vanaf De Hardenstee.