Wil je ook een rupsenwijk?

Het is weer die tijd van het jaar: de eikenprocessierups laat zich gelden in de vele eiken die de straten in Bunne en Winde omzomen. Wist u dat:

  • De eikenprocessierups nesten maakt waarin vele honderden rupsen wonen?
  • Dat elke rups ruim 700.000 vervelende brandhaartjes heeft die bij contact met de huid kunnen leiden tot flinke klachten en allergieverschijnselen?
  • Dat de haartjes tot 8 jaar na het uitvallen voor irritatie kunnen zorgen?
  • Dat de eikenprocessierups uiteindelijk transformeert in een onschuldige nachtvlinder?
  • Dat zo’n nachtvlinder haar eitjes tot wel tien kilometer ver van haar rupsennest in een andere eik kan afzetten?
  • Dat elk nest dat niet geruimd wordt tot gemiddeld vijf nieuwe nesten leidt in het jaar erop?

Met Patrick Huizing uit Bunne hebben we een rupsenexpert in ons midden. Namens de gemeente Tynaarlo doet hij met zijn collega’s in de zomer zijn uiterste best zoveel mogelijk rupsennesten te ruimen. Het spotten van de nesten in de bomen kost echter veel tijd. Daarom heeft de Werkgroep Groen van BWB aan Patrick aangeboden te helpen door een heuse rupsenbrigade op te richten, naar het goede voorbeeld van Yde waar ook een aantal bewoners als rupsenbrigade actief is.

Op een warme donderdagavond verzamelden de vrijwilligers van de rupsenbrigade zich bij de Hardenstee voor theorie en praktijk van de cursus ‘Spotten van eikenprocessierupsen’. Onder leiding van Patrick werd iedereen ingevoerd in het doen en laten van de rups, waarna een aantal eiken aan de Peizerweg collectief werden geïnspecteerd. Bomen met een of meer nesten werden gemarkeerd met linten, zodat Patrick en zijn collega’s snel en doelmatig hun weg kunnen vinden zodra ze hun ronde doen door Bunne en Winde.

De vrijwilligers hebben de straten van Bunne en Winde onderverdeeld in een aantal ‘rupsenwijken’. De komende weken zullen ze gewapend met een markeringslint en een scherpe blik hun rupsenwijken lopen en inspecteren. Hulp is nog altijd welkom, want vele handen (en ogen) maken licht werk. Wil je ook een rupsenwijk? Meld je dan bij Marcel de Boer, Chef Rupsenbrigade. Alleen samen krijgen we de eikenprocessierups onder controle.