Op zaterdag 9 september kwamen er -ondanks de regen- zo’n 25 personen naar de Hardenstee voor de excursie over en naar de vistrappen in de Oude Winderloop. Edwin van der Pouw Kraan -een bevlogen aquatisch ecoloog van Waterschap Noorderzijlvest- begon met een presentatie over het hoe en waarom van vistrappen, maar liet ook de verschillende technische uitvoeringen van vistrappen zien zoals ze ook in de Winderloop zijn aangelegd. In de Winderloop is ook gemonitord met camera’s, waar hij filmpjes van liet zijn. Hoewel exacte aantallen van passerende vissen nog niet te benoemen zijn, is het in elk geval voor vele vissoorten weer een mogelijkheid extra om naartoe te zwemmen en zich voort te planten.

Na de presentatie ging de groep in laarzen en regenkleding (maar dat mocht de pret niet drukken) wandelend over de schouwpaden naar de twee van drie vistrappen in de Winderloop. Beide vistrappen moeten een hoogten van ca. 60-70 cm overbruggen, maar de manier waarop is heel verschillend; bij de ene worden zijn de ’treden’ van trap over een lengte van 3 meter aangelegd en bij de andere is er een kronkelend ‘beekje’ van tientallen meters waarmee de vissen de stuw kunnen omzeilen. Edwin heeft nog getracht om ons een aantal vissen te laten zien, maar hoe hij ook zijn best deed met het schepnet, het leverde niet meer op dan een visje van ca. 3 cm genaamd ‘Bermpje’ en wat larven (zie foto).

Hoe dan ook, het was een leerzame excursie, waarbij we niet alleen meer kennis kregen over vistrappen, maar waarbij dorpsbewoners onderling ook meer kennis kregen van elkaar; een leuke bijkomstigheid.

Wie trouwens meer wil weten over de activiteiten en werkzaamheden van het Waterschap, kan dit bekijken op www.noorderzijlvest.nl