Spannende jeugdactiviteit op 3 oktober

Zaterdag 3 oktober a.s. is de dag van Het kinderzwerfboekstation. Minibieb Bunne doet hier ook aan mee. Er zijn weer veel kinder- en jeugdboeken binnengekomen om te laten zwerven. Je mag ook boeken meenemen om te laten zwerven of om te ruilen.

Voor deze dag hebben we een activiteit bedacht met als thema Woeste Willem.

WOESTE WILLEM EN DE SCHATTEN IN BUNNE

Een aantal jaren geleden kwamen de bewoners van het Rustpunt in Bunne wonen. Bij het onderhouden van de eeuwenoude boom voor hun huis vonden ze in een hol in de boom een schatkaart.

Buurtgenoten vertelden over Woeste Willem die in Bunne was geweest. Woeste Willem is een zeerover waar Ingrid & Dieter Schubert een prachtig prentenboek over hebben gemaakt.

Woeste Willem heeft op zijn laatste zeetocht een schatkaart gevonden en heeft een gevecht met een octopus maar net overleefd. Nu is hij met pensioen en leeft hij in een huisje aan de rand van een meer vlakbij Groningen.

Na het gevecht met de octopus had Woeste Willem zijn schip vlakbij Schiermonnikoog ter anker gelegd om even bij te komen. Daar ontmoette hij Roel, een botenbouwer uit Bunne. Roel lag in de buurt voor anker met zijn houten zeilboot uit 1927. De mannen dronken samen een biertje en hadden het erg gezellig. Samen bekeken ze de schatkaart. Volgens Roel leek het er op dat de schatten verstopt waren in de buurt van Bunne.

Woeste Willem was erg nieuwsgierig geworden en voer via de sluizen van Lauwersoog, het Hoendiep en het Eelderdiep naar Bunne. Hij mocht bij Roel logeren in de schuur. ’s Nachts werd Woeste Willem wakker van een akelige lucht en veel geknetter. De schuur stond in brand! Hij waarschuwde Roel die de brandweer belde. Woeste Willem verstopte de schatkaart gauw in de buurt in een holle boom met de bedoeling deze later weer op te halen. Hij vertrok weer met zijn boot en ging in de buurt op een rustig plekje wonen. En waarschijnlijk heeft hij door de schrik de schatkaart vergeten.

De originele schatkaart ligt nu in het Drents museum en wordt onderzocht op echtheid. Bij het Rustpunt ligt een kopie.

Activiteit

Zoek de schatten van Woeste Willem. Er zijn 6 schatten verstopt in plastic boxen. Je mag de schat ruilen voor iets anders. Neem telkens één letter uit de gevonden box. Maak van de letters een woord dat past bij het thema “Woeste Willem”. Bij inlevering van het juiste woord krijg je een pannenkoek met ranja.

Waar: start Rustpunt Bunne – Burchtweg 8 – Bunne, tel. 06 389 270 83 (Petra Teeninga)

Afstand: 5.5 km (er is een bolderkar beschikbaar)

Wanneer: zaterdag 3 oktober van 10.00 – 16.00 uur of anders op afspraak

Kosten:  € 2.50 p.p.