Dat is de jubilerende toneelclub van BWB ’t Ontluikend Bloempje!

In 2021 zouden zij op hun eigen wijze het 100-jarig bestaan vieren, maar door Corona lukte dat niet. Het publiek, de oud-leden, de zusterverenigingen, de sponsoren en iedereen die betrokken is bij de vereniging heeft nog iets tegoed. Maar, ze hebben het ook niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Maandenlang heeft er een prachtig spandoek gehangen aan onder andere De Melkfabriek. En op 25 september zijn de spelers -feestelijk uitgedost – in het prachtige campertje van Roelof en Henriëtte alle sponsoren bij langs gegaan,om hen te bedanken met ‘Merci’ voor hun steun. Een ludieke actie, die zeer gewaardeerd werd (zie foto’s).

Hoe is ‘t Ontluikend Bloempje ontstaan?

Daarover is een mooi gedicht geschreven door H. van der Spoel en welke tijdens het 50 jaar bestaan werd voorgedragen werd door A. Lampe:

Honderd jaar is een hele lange tijd

en voor zo’n club zeker geen kleinigheid.

’t Was achter in het Westerend

Daar werd een voorstel gedaan,

of ’t Veldtie, misschien beter bekend.

een toneelclub op te richten gaan.

Toen moest de club nog een naam

en ieder moest aan ’t denken gaan.

Namen waren er een heleboel,

maar de mooiste had Arend van der Spoel.

’t Ontluikend Bloempje had hij gedacht

en werd door ieder het beste geacht.

Nu jaren verder is de toneelclub nog steeds actief en blijft zich ontluiken.  Geregeld worden er cursussen of trainingen gedaan om het spel goed op de planken te kunnen brengen en te blijven ontwikkelen.

De repetities voor het nieuwe seizoen zijn inmiddels weer begonnen. Vanwege het 100-jarig jubileum wordt er een eenakter geoefend uit 1936, te weten “Het Verleden”, met natuurlijk de nodige hilarische momenten. De eenakter heeft een kortere speelduur dan de gebruikelijke stukken, zodat er voor het publiek genoeg tijd over is om bij te praten en foto’s, films en ander materiaal van 100 jaar dorpstoneel te kunnen bekijken!

In het laatste weekend van januari 2022 is het jubileumweekend gepland.  Noteer het alvast in je agenda. Meer lezen over 100 jaar ’t Ontluikend Bloempje: op RTV Drenthe en in De Krant zijn er begin dit jaar ook leuke artikelen gepubliceerd over ’t Ontluikend Bloempje.