Over problemen met uitschakelende zonnepanelen

Meerdere inwoners van BWB hebben aangegeven dat de laatste tijd de omvormer bij hun zonnepanelen geregeld “tript”, even uitschakelt. Dit komt doordat de omvormer meet dat de netspanning op dat moment ter plekke te hoog is (“grid fault”).  Hoe kan dit ? 

Hierbij spelen een aantal factoren een rol:

  • In Nederland is de netspanning 230 Volt, +/- 10%. Maximaal dus 253 V. Omvormers moeten uit veiligheidsoverwegingen zichzelf uitschakelen als ze een netspanning boven deze waarde meten.
  • Er zijn in onze omgeving veel zonnepanelen bijgezet, o.a. in zonneparken, maar ook bij veel dorpsgenoten. Deze “pompen” hun vermogen in het net waardoor de spanning in het net in de omgeving van deze bron stijgt. Rond 1 Juni bijvoorbeeld was de spanning in onze meterkast midden op de dag bijna 250V, en dat is onhandig hoog. ’s Avonds was dit 239 V
  • Ditzelfde effect kunnen we ook thuis waarnemen. Van de omvormer loopt een stroomkabel naar de meterkast. Als de kabel lang en wat (te) dun is heeft deze relatief veel weerstand waardoor de spanning bij de omvormer (nog) wat hoger is dan in de meterkast. Zo kan het voorkomen dat de spanning bij de omvormer te hoog is en deze afschakelt. Door dat afschakelen is de spanningsval over de eigen kabel weg en schakelt de omvormer soms net weer in. Deze kan dus gaan pendelen en dat is wat een aantal dorpsgenoten vorige maand heeft waargenomen.

Wat kan je er aan doen ?

Zorg ervoor dat de kabel tussen omvormer en meterkast dik genoeg is. Kies bij bijvoorbeeld 16 panelen voor een  kabel van tenminste 5×4 mm2 doorsnede (bij 3 fase omvormer) of 3×6 mm2 (bij 1 fase omvormer). Hoe groter de afstand, hoe belangrijker dit is. En als je nog een systeem aan het uitzoeken bent ga dan voor vermogens vanaf 3 kW voor een 3-fase omvormer als je een 3-fase netaansluiting hebt, omdat dit de stroom verdeelt. Als je systeem pendelt en de afstand tussen omvormer en meterkast is kort, bekijk dan of het de moeite waard is de kabel te vervangen door een dikkere, dit zal vaak enorm helpen.

Met betrekking tot de hoge spanning in onze omgeving kunnen we overleggen met de netbeheerder (Enexis) met de vraag of de spanning iets lager ingesteld kan worden. Dorpsbelangen heeft hierin deze week het voortouw genomen. Wordt dus vervolgd !

Toevallig stond deze week over dit onderwerp een leuke reportage in Trouw.
Klik hier voor de reportage

Mail gerust naar Dorpsbelangen of naar de Neisputter bij vragen, ideeën of voor het delen van eigen opmerkelijke zaken.

Werkgroep Duurzame Energie BWB