Direct bij de eerste bezichtiging was het huis al verkocht, wat Jitske en Gerrit betrof. In elk geval waren zij wel direct verknocht aan de woning in Bunne aan de Eelderweg naast de Melkfabriek. De ruimte in en om het huis sprak hen aan en ook de plek, zo onder de rook van Groningen. Natuurlijk moest er wel het één en ander aan de woning gebeuren, maar daar konden ze wel doorheen kijken en konden ze de mogelijkheden zien voor hun toekomst in Bunne. Toen bleek dat zíj inderdaad degenen waren, die de koop gegund was, zijn ze ’s avonds direct uit eten gegaan tegenover hun nieuwe woning in ’t Huys van Bunne, om de koop te vieren.

Maar wie zijn de nieuwe bewoners en wat bracht ze naar Bunne?

Voor Jitske (47) is het ‘buiten wonen’ en deze omgeving niet onbekend. Zij groeide op in Yde. Na haar studie HBO Levensmiddelentechnologie aan de ‘Suvelskoalle’ in Bolsward en later nog een studie Voeding & Diëtiek heeft ze lange tijd als diëtiste gewerkt. Vervolgens is ze in de zorgsector terecht gekomen (in de kwaliteitszorg) maar een aantal jaar geleden toch terug gekeerd naar de voedingsmiddelentechnologie, als consultant voedselveiligheid. Vanaf aanstaande januari gaat ze de overstap maken naar Body & Fit met een vestiging in Heerenveen, waar ze zich als kwaliteitsmanager bezig gaat houden met het verbeteren van de processen van het maken en de uiteindelijke kwaliteit van de producten.

Gerrit (43) is een echte Stadjer, opgegroeid in Helpman. Na zijn studie Journalistiek aan Windesheim, Zwolle, heeft hij jarenlang als bedrijfsadviseur bij de Kamer van Koophandel gewerkt. Sinds twee jaar is hij werkzaam als bedrijfs- en contactfunctionaris bij de Gemeente Tynaarlo. Hij is het aanspreekpunt voor ondernemers voor bijvoorbeeld de Zuidlaardermarkt, voor ontwikkelingen op bedrijventerreinen, maar ook voor een kleine zelfstandige die iets met een vergunning of subsidie wil regelen. De onderwerpen in zijn dagelijkse werk zijn dan ook heel divers, van verduurzaming tot parkeren en van nieuwbouw tot bijeenkomsten organiseren voor voorlichting.

Ids (11) zit in groep 8 van de basisschool in hun oude buurt in Groningen en is druk aan het rondkijken met zijn ouders wat zijn volgende school gaat worden: wordt het Norg, wordt het Eelde of toch weer Groningen? Ids is geïnteresseerd in doen, dingen bereiken en besturen. Daarom is Ids actief in de gemeente Tynaarlo, als jongste lid van de Jeugdraad. De jeugdraad is een groep van zo’n 10 jongeren in de leeftijd van 11 tot 19 jaar, die actief meedenkt en adviseert over onderwerpen die belangrijk zijn voor de jeugd in de gemeente Tynaarlo, maar ook over algemene onderwerpen zoals duurzaamheid en klimaat. Ze komen om de week bij elkaar.

Na jaren in de stad Utrecht te hebben gewoond en de laatste 10 jaar in de stad Groningen, begon het Jitske te kriebelen om weer ‘buiten te wonen’. Gerrit kende dit gevoel nog niet, aangezien hij altijd in een stad heeft gewoond, maar was niet tegen. Een voorwaarde was wel dat het in een -halve- cirkel van maximaal 10 km van Groningen-Zuid moest liggen. Vele woningen hebben ze bekeken en bezocht, maar door de grote animo heeft het even geduurd voordat ze daadwerkelijk uit Groningen konden vertrekken. Op 16 januari 2020 was het eindelijk zover en kregen zij de sleutel van de woning aan de Eelderweg in Bunne. De plannen voor de verbouw lagen al klaar, dus kon het bouwbedrijf direct beginnen: muur eruit voor een open keuken, isoleren van het dak, slaapkamers maken op de bovenverdieping, etc. In ca. 6 weken was het merendeel van de klus geklaard. Echter, toen Jitske, Gerrit en Ids op 1 maart 2020 verhuisden, moesten ze nog eerst nog even twee weken op een vakantiepark, omdat de stukadoor zijn werk in de woonkamer nog moest afmaken. Na nog een paar weken boven gebivakkeerd te hebben was alles ook echt zo goed als klaar. Er zijn nog wat klusdingen in de hal en in de tuin willen ze nog wel het één en ander aanpakken, maar dat komt langzaamaan vanzelf.

Doordat corona haar inval deed toen zij net in Bunne kwamen wonen, konden zij net als vele andere nieuwe bewoners, niet echt ervaren wat het dorpsleven in BWB is. Gelukkig hebben ze hond Sam waardoor ze dagelijks een rondje lopen en daarmee al wel een aantal mede-hondenbezitters hebben leren kennen. Daarnaast moest Gerrit thuiswerken vanwege Corona en Ids helpen met thuisonderwijs in een periode dat de bouwvakkers ook nog in het huis bezig waren. Al met al een bijzondere start dus.

Gelukkig hebben ze al wel het één en ander aan activiteiten kunnen meemaken, waaronder in februari het schaatsen op de ijsbaan in Bunne en de BBQ van afgelopen augustus.

De eerste kennismakingen waren wat hun betreft in een goede, ontspannen sfeer en dat wensen wij  ze ook voor hun toekomst in Bunne!