Op vrijdag 19 juni jl. werd in De Melkfabriek voor het eerst de film ‘Bunne Winde, toen en nu 1954-2014’ getoond. Ruim 100 belangstellenden vulden de zaal en tijdens de vertoning was regelmatig geroezemoes te horen als er weer een oud bekende in beeld kwam. Een aantal oud-bewoners hadden elkaar al langere tijd niet gezien, waardoor de avond voor sommigen net een reünie was.

Samenstelling
In de loop der jaren hebben enkele bewoners van Bunne en Winde hun omgeving vastgelegd op 8mm film. Sommige filmpjes waren overgezet op VHS, en zelfs daar was dan soms alleen nog maar een kopie van te achterhalen. Uit al die uren en uren, aangevuld met gesprekjes met bewoners van nu heeft Roos Knops een verhaal samengesteld.

De opening van de nieuwe lagere school aan de Burchtweg in 1954 laat zien, wat de school voor het dorp betekende. Er wordt verteld over de smederij van Kroeze, de oude melkfabriek, de garage van Palthe en het harde werken op de boerenbedrijven. Maar daarnaast, als verbinding tussen de bewoners, is er ontspanning en vermaak. Stond vroeger de school centraal, nu is er volop activiteit bij de toneelvereniging, het paasvuur en de zomerbarbeque. Tot slot legt de film uit wat de bedoeling van de waterberging is en vertelt over de recente veranderingen in het landschap.

Kortom, een mooi portret van Bunne en Winde in de afgelopen 60 jaar.

Dvd bestellen
Voor wie er op vrijdag 19 juni niet bij kon zijn, maar wel graag de dvd met de film wil bestellen à € 12,= per stuk, kan een email sturen naar dorpsbelangen@bunne-winde.nl