Aan de Kibbelslaglaan in Bunne ligt de schapenhouderij van de familie Huyben.

Als je in deze koude weken de lente mist, biedt een blik in de volle stallen van dit bedrijf hoop. Honderden stevige lammeren dartelen rond, terwijl er ondertussen ook weer nieuwe worden geboren. Deze levenslustige lammeren spelen een groot deel van de dag: op onverwachte momenten, alsof het zo afgesproken is, zetten de lammeren de ‘wave’ in en rennen met z’n allen de stal op en neer. De ooien slaan dit alles al rustig herkauwend gade. In de stallen heerst een levendige en tevreden sfeer.

Jan en Riet Huyben zijn ooit met 2 schapen begonnen en samen met zoon John en schoondochter Catherina hebben zij inmiddels zo’n 375 ooien. Ze fokken met Texelaars, Blue du Maines en Swifters, die samen ieder jaar een groot aantal lammeren krijgen. Ga maar na, de meeste brengen tweelingen voort. In een kleine drie maanden – tussen tweede week februari en eind mei – is er een ware explosie van lammeren, met onlangs een record van 107 lammeren in 2 dagen! Dat is hard werken voor de familie Huyben, met weinig nachtrust. Maar ze hebben het er vanzelfsprekend voor over.  Zoals John zegt: hij vindt vee mooi en werkt graag met schapen.

Als de lammertijd voorbij is gaan de schapen en de grote lammeren de wei in. Ze staan verspreid over een aantal locaties, in Bunne, Yde, Roden en Donderen. Tijd voor de familie Huyben om het even wat rustiger aan te doen. Alhoewel, met schapen is er altijd wat te doen.

AvdB

Hieronder de uitgebreide fotoserie !

Klik op een foto voor een vergroting.