Jonge sportheldin uit Bunne beklimt Mont Ventoux van drie kanten voor het goede doel.

Het was januari 2021 toen Danila Rutgers, 16 jaar, uit Bunne op Facebook beelden voorbij zag komen van het evenement “Klimmen tegen MS”. Dat wil ik ook, dacht ze direct. Niet alleen omdat ze daar – sportief als ze is – meteen een uitdaging in zag, maar vooral ook omdat ze de nare gevolgen van MS in haar directe omgeving iedere dag opnieuw van dichtbij meemaakt. Veel ervaring met wielrennen had ze niet, maar haar vader had ook een racefiets, dus hoe moeilijk kon het zijn? Het was het begin van ruim een jaar lang trainen, bijna als een professional – zeker 4 of 5 keer per week.

In het dagelijks leven zit Danila als scholiere in haar examenjaar op het Terra in Eelde. Na de zomervakantie hoopt ze te kunnen starten met de opleiding “Sport en Bewegen” aan het Alfa College in Groningen. Haar uiteindelijke droom is iets te doen in de begeleiding van topsporters, misschien iets zoals sportfysiotherapeut. Affiniteit met sport heeft ze dus zeker; daar zal het in elk geval niet aan liggen.

Bovendien is Danila een daadkrachtig type. Conditioneel en mentaal zat het al snor door de kickbokstrainingen die ze bij de sportschool van Sem Schilt in Zuidlaren volgde. Maar voor wielrennen is toch weer een hele andere conditie nodig en dus begon ze voortvarend kilometers te maken.

In april 2021 is Danila lid geworden van de “Noordelijke Wieler Vereniging Groningen” om intensiever en meer gestructureerd te kunnen trainen. Drie tot vier keer per week wordt ze door haar trainers onderwezen in de kneepjes van het wielermetier en inmiddels zijn er al honderden vlakke kilometers onder de wielen doorgegaan.

Om toch ook te oefenen met klimmen, wordt Danila gesteund door haar sponsor Erik Gorter van de gelijknamige wielerzaak in Eelde, die niet alleen een prachtige carbon fiets ter beschikking heeft gesteld, maar haar ook voorziet van ander materiaal, kleding en trainingsfaciliteiten. Op een speciale indoor fiets heeft ze virtueel al tegen menig berg opgefietst. Bovendien is ze een aantal keer op trainingsstage gegaan, onder andere naar Tecklenburg in Duitsland, de Limburgse heuvels en natuurlijk onze eigen VAM-berg in Drenthe.

En nu is het bijna zover. Nadat de vorige editie door corona niet door kon gaan, vertrekt ze begin juni met twee medefietsers toch echt naar Frankrijk om op 6 juni, 2e Pinksterdag, de Mont Ventoux in het kader van de actie “Klimmen tegen MS” van verschillende kanten te gaan beklimmen.

“Klimmen tegen MS” wordt georganiseerd door de Stichting MoveS die verschillende campagnes opzet om geld in te zamelen voor het onderzoek naar MS. Het streven van de stichting is een wereld vrij van MS.

Eén van die campagnes is het beklimmen van de Mont Ventoux, ook wel de “Kale Berg” genoemd. De berg is ruim 1.900 meter hoog en kan van drie kanten worden beklommen. Deelnemers aan het evenement kunnen kiezen of ze voor 1, 2 of 3 beklimmingen op dezelfde dag gaan.

En je raadt het al …. Danila gaat voor drie beklimmingen. Dat betekent 137 klimkilometers en 4.420 hoogtemeters. Als ze het redt, kan ze toetreden tot het illustere gezelschap “Club des Cinglés du Mont Ventoux”. Dat zou een prachtige prestatie zijn. Danila is er in ieder geval klaar voor!

Het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk geld voor het goede doel bij elkaar te fietsen. Daarom roept de redactie van de Neisputter alle inwoners van B-W-B op om Danila, en daarmee het onderzoek naar MS, financieel te steunen.

En dat kan heel gemakkelijk:

Via site https://klimmentegenms.moves.ms kan iedereen doneren.

Druk op de knop “Doneer Nu”, ga naar “Een specifieke actie”, vul de naam Danila Rutgers in en kies het bedrag dat je wilt doneren. De teller stond begin april op € 2.459, =. Het zou natuurlijk mooi zijn als wij met elkaar erin slagen het bedrag minimaal te verdubbelen.

Wij wensen Danila heel veel succes en hopen haar opnieuw te spreken als ze haar krachttoer heeft voltooid.