De rode loper was uitgelegd bij De Melkfabriek, de zaal versierd en de spelers waren na twee jaar wachten klaar om te starten met hun eerste jubileumvoorstelling ‘Het verleden’. Maar de start moest even uitgesteld worden, want na het woord van welkom door voorzitter Marchien Ensing kwam burgemeester Marcel Tijssen aan het woord.

Een burgemeester gaat -namens de koning- namelijk altijd op bezoek bij 100-jarigen, en zo ook bij Toneelvereniging ’t Ontluikend Bloempje. Daarbij had hij een bijzonder cadeau bij zich voor de toneelvereniging: een Medaille van Verdienste voor iedereen die ooit en nu heeft meegewerkt aan het ontstaan en het voortbestaan van ’t Ontluikend Bloempje. Aan de ene zijde staat ‘medaille van verdienste’ en aan de andere zijde het wapen van Tynaarlo. Voorzitter Marchien Ensing kreeg als symbool voor de gehele vereniging de medaille omgehangen. Bij de medaille behoort ook de officiële oorkonde. Tot slot overhandigde de burgemeester een cheque vanuit de gemeente Tynaarlo met € 2,50 voor elk jaar. Een bijzondere verrassing voor deze jubilerende vereniging met mooie woorden van de burgemeester, die ook nog het compliment gaf dat ’t Ontluikend Bloempje amateurtoneel overstijgend speelt.

Na deze mooie woorden kon de voorstelling beginnen: ‘Het verleden’ een drama dat in 1935 ook door ’t Ontluikend Bloempje is gespeeld. Het stuk gaat over Jan Witte, die een boerderij in de brand heeft gestoken voor zijn baas om de verzekering op te lichten en neemt vervolgens de dochter van Jan Streuver in huis, de man die ten onrechte voor de brandstichting berecht is. Velen vinden wat van deze gang van zaken en komen na 15 jaar verhaal doen bij Jan Witte. Langzaamaan ontvouwt zich het drama. Jan Witte bezwijkt uiteindelijk onder de druk en vertelt de waarheid aan pleegdochter Leentje.

Ook al eindigt het toneel triest, toch weet ’t Ontluikend Bloempje er een vrolijke kwinkslag aan te geven met een parodie op het lied ‘Waarheen gaat de weg’ en een vrolijke film erbij.

Het stuk duurde korter dan gebruikelijk en zonder pauzes, waardoor er genoeg tijd was voor de bezoekers om de expositie over 100 jaar ’t Ontluikend Bloempje te bekijken met boekjes, foto’s en films vanaf de oprichting tot heden. Een foto-impressie van het jubileumweekend volgt binnenkort.