Verslag van 2 prachtige excursies

Achter in de schuur in de buurt van het afkalfhok heeft de fam. Van der Berg in stijl de koffieruimte ingericht: stropakken als banken en uitzicht op de koe die een dag ervoor gekalfd heeft. In 1991 hebben Hans en Elly de melkveehouderij over genomen van de fam. Bakker. In het begin hebben ze naast de melkproductie ook een korte periode zelf yoghurt gemaakt. Inmiddels maakt hun zoon Harry ook deel uit van de maatschap en met zijn 3-en runnen ze het gehele bedrijf van ca. 120 melkkoeien en ca. 80 stuks jongvee. Harry, Elly en Hans leiden elk een groep rond op hun bedrijf en wat werden er veel vragen gesteld! Wat is kuilvoer en waarom krijgen koeien dat, welke informatie over de koeien krijg je via je telefoon, waarom staan koeien droog, hoeveel liter melk haalt de melkwagen om de 3 dagen op (= ca. 10.000 liter), wat moeten jullie extra doen om ‘weidemelk’ aan AH te mogen leveren, etcetera. Na ca. een uur waren uiteraard nog lang niet alle vragen beantwoord, maar ook een bezoek aan een ander groen onderdeel van ons landschap stond op het programma.

Luisteren naar de heldere uitleg van Hans

Jan Bosch was de gids tijdens de wandeling rondom een vennetje in het Paasveen. Hij kon veel vertellen over de flora en fauna in en rondom het Paasveen. Velen waren nog nooit bij één van deze vennetjes geweest en met de toelichting van Jan erbij, was ook dit een mooi en bijzonder bezoek. Ook hoorden we een kritisch geluid over hoe intensieve veehouderij de natuur bedreigt. Het veentje dreigt bijvoorbeeld te verdrogen. In Nederland is het zoeken naar een balans tussen rendabel “boeren” en behoud van natuur. Ook vertelde Jan hoe vrijwilligers dit oude veentje onderhouden en liet hij zien dat er eigenlijk nog allerlei opslag (o.a. veel berken) uitgehaald zouden moeten worden omdat deze zoveel van het weinige water opnemen. Verder hebben we de dassenburcht bekeken.

Uitleg over de geschiedenis van dit gebied
In toezichthoudende rol of in een kort meditatief moment ?
Kijk, die bomen zouden er eigenlijk af moeten ….
Wat kan deze man goed vertellen

Groen versus Groen: Melkveehouderij versus Paasveen – beide bestaan dankzij het groen in onze omgeving, echter beide op hun geheel eigen wijze en die inzichten inclusief achtergronden en spanningsvelden heeft deze waardevolle excursie maar weer eens bevestigd !