Een nieuwe serie over 't Ontluikend Bloempje. Nu 1e deel over pot verteren en start nieuw seizoen

Dat er in januari/februari weer een toneeluitvoering van ’t Ontluikend Bloempje wordt opgevoerd in De Melkfabriek, is voor velen een gebeurtenis van eenmaal per jaar. Voor de leden van de toneelvereniging gaat hier echter een periode van maanden repeteren aan vooraf, maar éígenlijk start het seizoen met ‘de leescommissie’ en de Jaarvergadering. Als de uitvoering achter de rug is, moet er nog geëvalueerd worden en tot slot wordt het seizoen afgesloten met de ‘pot verteren’.

We zullen je dit seizoen regelmatig bijpraten van hetgeen er bij ’t Ontluikend Bloempje gebeurt: van repeteren in De Hardenstee tot toneelopbouw in De Melkfabriek, van kleding passen voor/door alle typetjes tot het regelen van de verloting.

We beginnen echter bij het einde …: ‘het pot verteren’. Met de pot wordt de geldpot bedoeld, waarin de inkomsten van het entreegeld en de sponsorbijdrages terecht komen en de kosten voor kleding, spullen/rekwisieten, versnaperingen en dergelijke weer uitgaan. Wat overblijft in ‘de pot’ mag verteerd=gebruikt worden voor een uitje incl. eten en drinken voor de toneelspelers, de overige vrijwilligers en hun aanhang. Tegenwoordig wordt zeker niet de gehele pot verteerd, omdat er ook gespaard wordt voor grotere investeringen, zoals bijv. licht- en geluidsinstallaties.

Afgelopen zondag was ‘het potverteren’ –tegenwoordig ook wel cultureel uitje genoemd- van het afgelopen seizoen. Jaarlijks nemen twee leden van de vereniging de taak op zich om een activiteit te bedenken en te organiseren en dit jaar was het de beurt aan Marchien en Eric. Om het niet ver van huis te zoeken én over het algemeen iedereen van lekker eten houdt, hebben zij een kookworkshop georganiseerd. Verdeeld in groepjes kreeg iedereen een (kook)taak en aan het einde van de avond kon iedereen terug kijken op een gezellige middag/avond met een goedgevulde buik (zie foto’s). Het seizoen was goed afgesloten!

Echter, de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn tussendoor ook al weer gaande. Bij de evaluatie wordt gevraagd aan de leden wie er in de leescommissie wil. De leescommissie, die uit 3 tot 5 personen bestaat, leest namelijk een aantal toneelboekjes door om het stuk voor het nieuwe seizoen uit te kiezen. Zij moeten zich kunnen inbeelden of de rollen geschikt zijn voor de spelers, of het stuk hen aanspreekt en ook het publiek zal aanspreken. Daarnaast is het te kiezen stuk afhankelijk van het aantal spelers die in het nieuwe seizoen willen meespelen. Afgelopen voorjaar zijn er door de regisseur (Alinda Hegger) een aantal boekjes besteld en die zijn door de leescommissie van dit jaar -Marchien, Geert, Alinda, Carmen en Geke- doorgelezen. Gezamenlijk wordt dan besloten welk toneelstuk er gespeeld gaat worden.

Afgelopen week is als officiële start van het nieuwe seizoen de Jaarvergadering geweest, waar uiteraard alleen de leden bij aanwezig mogen zijn. Nu kunnen de repetities starten, dat over het algemeen in de eerste week na Rodermarkt is, maar … daarover de volgende keer meer.

In het volgende deel:

  • Hoe word je lid en/of vrijwilliger van de toneelvereniging?
  • Wie zijn de leden en de vrijwilligers?
  • Hoe verloopt de eerste repetitieavond?