De toekomst speelt nu al !

Op 8, 9 en 10 april speelden de ervaren acteurs en actrices van toneelvereniging ’t Ontluikend Bloempje meerdere voorstellingen van het stuk ‘Het Verleden’. Maar tijdens het 100-jarig jubileumweekend gaf de vereniging ook ruim baan aan de toekomst van het toneel. Alle kinderen van Bunne en Winde werden namelijk uitgenodigd voor een theaterworkshop op zaterdagochtend in de Hardenstee. Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de Provincie Drenthe.

Zo’n 15 kinderen tussen de 4 en de 12 schoven aan om samen een schimmentheaterspel in te studeren onder professionele leiding van Thérèse Pietersma van de Rode Spreeuw. Carmen Kamps en Alinda Hegger van de toneelvereniging assisteerden haar daarbij. Het schimmenspel, getiteld ‘De luidruchtige buren’, voerden ze zaterdag- en zondagmiddag uit in de Melkfabriek.

De workshop gaat als volgt: Thérèse vertelt de kinderen het verhaal. De oudste kinderen weten dadelijk welke rol zij willen spelen. Vervolgens gaan de kinderen aan de slag om de figuren waarmee ze het verhaal gaan uitbeelden zelf in elkaar te knutselen. Met papier en lange stokken creëren ze motorrijders, zangeressen, konijntjes en vogeltjes die een rol spelen in hun schimmentheaterstuk… Na een feestelijke lunch met poffertjes en nog even oefenen gaat de verse toneelgroep in optocht naar de Melkfabriek. Daar stroomt langzaam het publiek al binnen. De toneelkinderen zwaaien van achter het podium naar hun ouders en andere toeschouwers. Na de introductie door voorzitter Marchien Ensing van ’t Ontluikend Bloempje kondigt Thérèse het verhaal aan. De kinderen demonstreren nog even het geluid van De luidruchtige buren. Dan gaat de grote lamp achter een groot doek aan waardoor drie schaduwhuisjes verschijnen. Met hun zelfgemaakte figuurtjes beelden de kinderen het verhaal uit van Meneer en Mevrouw de Bruin die last hebben van de motorrijdende en zanglesgevende buren. Na afloop komen de kinderen zelf ook voor het doek en ontvangen, naast applaus, ook een mooie oorkonde van ’t Ontluikend Bloempje.

Na deze succesvolle première volgt op zondagmiddag een tweede voorstelling in de Melkfabriek. Opnieuw spat het plezier ervan af en de voorstelling gaat ook alweer soepeler dan de eerste keer. Vol trots komen de jonge toneelspelers weer een buiging maken en krijgen een snoepboeket. Met deze enthousiasmerende workshop van Thérèse heeft ’t Ontluikend Bloempje hopelijk een zaadje geplant voor de toekomst.