Word zelf rupsenspotter !

Wat is een processierups?

Een eikenprocessierups is een bladvretende rups van de eikenboomvlinder. De rups nestelt zich in en nabij eikenbomen, vooral aan de zonnige kant van eikenstammen. De nesten bestaan uit rupsen, brandharen en uitwerpselen.

De processierups is normaal gesproken het meest actief tussen half april en half juli. De periode met overlast begint doorgaans in juni, wanneer de rupsen hun brandharen afschieten. In de zomermaanden is de overlast het grootst.

Deze en meer informatie kunt u lezen op: https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/processierups 

Zelf rupsen spotten.

In Bunne, Winde en Bunnerveen kunnen we samen helpen de overlast van de rups te beperken. Dorpsgenoot Patrick Huizing verwijdert nesten, als ze zijn gespot. Wij kunnen hem helpen door rupsnesten te vinden en het hem te melden.

In juni of begin juli, als de nesten goed zichtbaar zijn neemt Patrick ons mee om te leren waar ze zitten en hoe we de nesten kunnen herkennen. U kunt ook meedoen. Zodat u tijdens uw dagelijkse wandeling met de hond of het wekelijkse ommetje kunt speuren naar nesten van de eikenprocessierups.

Als u interesse heeft in het leren spotten, dan mag u uw naam doorgeven aan ‘processieleider’  Marcel de Boer, via e-mail eikenprocessiebwb@gmail.com of via de Neisputter. U krijgt dan te horen wanneer de rupswandeling zal zijn.

Op naar een processierups vrij Bunne, Winde en Bunnerveen!

Werkgroep Groen

Meedoen? Geef u op via eikenprocessiebwb@gmail.com