Verslag met foto's

Over asfalt, gravel, kasseien en zelfs zand ging de fietsroute die Alinda en Hans namens de VVV voor zo’n 50 enthousiastelingen hadden uitgezet. De weergoden waren de fietsers uitermate gunstig gezind. Goed ingesmeerd en voorzien van zonnebrillen en hoedjes gingen jong en oud op pad in verschillende groepjes vanaf de Hardenstee richting Bunnerveen, Norg, Noordsche Veld, Donderen en weer terug naar Bunne. Onderweg moesten de deelnemers uitkijken naar elf bordjes met vragen die soms door logisch nadenken, soms via parate kennis en heel vaak door gebruik te maken van het historisch geweten van de oudere bewoner van Bunne, Winde of Bunnerveen beantwoord konden worden.

Wist u bijvoorbeeld dat het Huys van Bunne voorheen Café de Viersprong heette? Dat met de leus ‘geen geweld in het veld’ in 1980 geprotesteerd werd tegen de plannen om een militair oefenterrein aan te leggen in het Bunnerveen? Dat de kerkjes van Anloo en Vries met elkaar strijden om de titel ‘oudste kerk van Drenthe’? Dat in Bronneger het kleinste hunebed van Drenthe te vinden is? Dat de uitkijktoren bij de vistrapjes in het Bunnerveen 13 of 14 treden telt? En dat de populaire maar ook gevreesde roddelrubriek in de papieren Neisputter ‘Mans’ heette? En waarin een kleine plaats groot kan zijn: aan de Donderenseweg 2 was een bedrijf gevestigd dat stands bouwde die over de hele wereld gebruikt werden.

Ondertussen werd de inwendige mens niet vergeten. De verversingsposten waren ditmaal te vinden in Norg (vlakbij 184 brievenbussen én de nieuwbouwwijk Norg-Oosterveld), maar ook in een voormalige munitieloods in het Donderboerkamp naast Natuurplaats Noordsche Veld in Donderen. In die loods kregen de inmiddels al danig verhitte fietsers een ijsje om de stembanden te koelen die op het (mee)zingpad flink aan het werk gezet waren. Ook konden ze kennis maken met Sjoerd Wagenaar die als kunstenaar en theatermaker zijn sporen ruimschoots heeft verdiend als initiatiefnemer van locatietheatergroep Peer Group en eigenaar van kunst- en natuurlandgoed Donderboerkamp. Wist u trouwens dat hij daar een bibliotheek heeft opgezet waarvoor 213 verhuisdozen vol bijzondere werken aangevoerd zijn? Ga vooral eens een kijkje nemen op deze bijzondere plek.

Eenmaal terug op de fiets moesten de benen én de hersenen weer flink aan het werk. De fietsers noteerden dat het Noordsche Veld ook wel De Negen Baargjes genoemd wordt, dat Donald Duck al 76 jaar een vrolijk weekblad in Nederland verspreid, dat je slechts één snee kan halen uit een heel brood van Jan de Bakker en dat Martha de eerste steen van de Hardenstee heeft gelegd. Dat het Ontluikend Bloempje en Naturistencamping de Mierenhoop in een unieke samenwerking het wagenspel ‘Bunne met de billen bloot’ maakten. En dat iedereen tussen de Mierenhoop en de Hardenstee maar liefst vier kansen heeft verse eieren te kopen.

Het moge duidelijk zijn dat Alinda en Hans een prachtige en gevarieerde tocht hebben uitgezet en iedereen flink aan het werk hebben gezet. De zelfgemaakte soep van Aline en de door Wim gesmeerde broodjes smaakten aan de finish dan ook weer goed. Felicitaties aan het winnende Team Santes, aan het Team Leipe Loetje voor de beste speech op de uitkijktoren, het Team Tokkies voor het meest verrassende lied. Eervolle vermelding voor Eelco die een avondvullende experimentele kunstfilm inleverde namens Team Bunne Centrum. Alle andere teams bedankt voor de inzet en Hans, Alinda en alle leden van de VvV veel dank voor de organisatie!