Uitleg bij 2 bijzondere kunstwerken in de "Tuin van de tijd" (Paasveen 2)

In de “Tuin van de Tijd” aan het Paasveen 2 heeft Femke van Dam twee nieuwe bouwwerken gecreëerd. Het eerste is een “Ziggurat” oftewel een trappenpiramide, opgebouwd uit meer dan 15000 kranten. Jarenlang heeft ze die op elkaar gelegd en met witte strips gebundeld tot bouwstenen voor de piramide. Ziggurat betekent “verhoging” in het Oud-Perzisch. In de tijd dat mensen nog rondtrokken en in grotten of tijdelijke bouwsels woonden, had men kennelijk behoefte aan een verhoging als vast podium voor bijeenkomsten en mogelijk erediensten aan de maan. De eerste exemplaren in het Midden-Oosten zijn ongeveer 6000 jaar oud. Een piramide is qua constructie een simpele manier om hoogte te bereiken zonder instortingsgevaar. Niet alleen in Egypte maar ook in Mexico en Peru, India, Cambodja, China en Japan heeft de mens met deze bouwvorm geëxperimenteerd. En onlangs is ook in Bosnië een zeer oude piramide ontdekt. Met deze trappenpiramide legt Femke een link tussen de vluchtigheid van nieuws, en de bodem als archief onder onze voeten. Het bouwsel welt als het ware op uit de ondergrond tot een piramidevorm, het oudste bouwwerk van de mensheid. In de spiegels rondom zie je de verbinding met de ondergrond. Tevens verwijzen de spiegels naar het maanlicht. Het dagelijks nieuws mag hier verder composteren.De mens trekt zijn sporen op de aarde.

Het tweede nieuwe bouwwerk in het bos van Femke is het “huisje van Plato”. Het bestaat grotendeels uit spiegels waardoor lijkt het alsof het bos binnenin en bovenlangs doorloopt. Soms kijk je er dwars doorheen en vraag je je af wat echt is en wat schijn. Staat het huisje vast op deze plek of kan het elk moment op zijn hoefjes weg galopperen? Wat is echt en wat is schijn? De vier hoeken tonen een ander spel met waarheid en werkelijkheid. Volgens Plato brengt via een spiegel kijken de mens dichterbij de werkelijkheid. Natuur kun je pas op waarde schatten door indirecte waarneming. (voor de liefhebber: https://www.filosofie.nl/nl/artikel/ 49193/de-grot-van-plato.html ). Je beseft de schoonheid van de natuur sterker, door je geconcentreerde blik in de spiegel van het huisje, aldus Femke.

De tuin van de tijd is te bezoeken op 26 mei, 15 en 16 juni, 21 juli, 25 augustus, 5 en 6 oktober en op afspraak: info@femkevandam.nl / 050 3094755, de entree is €7.