Verslag van de VvN lezing over KNGF Geleidehonden

Al ca. 40 jaar het fokt KNGF Geleidehonden de honden zelf, waardoor er zo min mogelijk puppy’s met erfelijke aandoeningen worden geboren en de honden op hun beste eigenschappen worden gefokt. De zorgverzekeraar betaalt een deel € 15000,- tot € 20000,- van de kosten van de hond € 40000,- en er zijn een aantal voorwaarden waaraan een eigenaar moet voldoen. Voor omstanders zijn er ook een aantal regels: een blindengeleidehond mag niet geaaid worden als ze het tuig aan heeft als geleidehond, ze is dan aan het werk. Aaien en toespreken leidt de hond af en dat kan gevaarlijk zijn voor de gebruiker. Wanneer het tuig af gaat, is ze gewoon huishond en dan mag alles wat een gewone hond mag, spelen, geaaid en geknuffeld worden en daar geniet de hond volop van.

Mevr. werd door een oogziekte op haar 50e blind en heeft nu haar eerste hond, Minthe. Een blinde moet zelf eerst mobiel worden voor ze in aanmerking komt voor een hond. Ze heeft 2 jaar bij Visio gerevalideerd en in 2012 een hond aangevraagd. Minthe gaat binnenkort met pensioen, ze is 8 jaar en de hond geeft dat zelf aan, ze is sneller vermoeid. Dan volgt er een aanvraag voor een nieuwe hond.

Mevrouw Smelik vertelt, dat KNGF Geleidehonden al 84 jaar bestaat en geleidehonden opleidt. Een puppy blijft zeven en een halve week bij de moeder en wordt dan in een puppypleeggezin geplaatst waar het 12 tot 14 maanden blijft. Hij of zij leert in die tijd allerlei vaardigheden: mee in de bus of trein, basiscommando’s opvolgen, leren “goten” d.w.z. op commando en snel leren poepen in de goot, socialiseren met andere dieren en kinderen, mee in winkels en restaurant. De honden die hier het meest voor worden gebruikt zijn de golden retriever, de labrador en de Duitse herder of een kruising hiervan.

De pup wordt medisch begeleid en gekeurd en wordt als ze helemaal gezond is getest, opgeleid tot bijv. blindengeleidehond, autismegeleidehond, assistentie- of buddyhond, afhankelijk van de talenten van de hond. De school voor de hond is in Amstelveen. Als blindengeleidehond duurt de training 8 maanden. Als de opleiding af is kijkt KNGF Geleidehonden of er een match is tussen de hond en de aanvrager. Over het algemeen duurt het ongeveer een halfjaar tot de geleidehond en de cliënt een goed team zijn.

Mevr. Smelik vertelt dat Minthe ervoor zorgt dat ze niet valt bij het op- en afstappen van stoepen, trappen, het in en uit de trein stappen. Minthe zet haar voorpootjes op de eerste trede en laat haar achterpoten op de grond staan, zo kan Elisabeth voelen met haar stok wat voor trede of opstap er is, de hond bekijkt ook of een doorgang hoog of breed genoeg is om samen door te lopen. Als het niet kan, zoekt ze een andere weg, evenals bij een wegomlegging. Minthe zorgt ook dat Elisabeth niet door een plas loopt. Ze zoekt een voetgangersoversteekplaats als ze naar de overkant van de weg moeten. Zo komen ze samen overal waar ze maar willen. Mede dankzij het navigatiesysteem op haar telefoon en Minthe zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt.

Op de vraag: hoe is het leven voor de geleidehond? antwoordt mevr.:” De hond heeft het mooiste leven dat maar kan, 4 maal per dag uit waaronder een half uur vrijuit lopen en ze vindt haar taak leuk. Je tekent ervoor dat er goed voor de hond wordt gezorgd en dat wordt ook gecontroleerd”. De hond is verzekerd. Mevr. heeft het wel eens moeilijk met fietsers, ze hoort ze niet aankomen en soms reageren ze niet op haar taststok of op de hond als ze wil oversteken. Ze vertelt nog over allerlei leuke voorvallen met Minthe. En ze zegt heel blij te zijn met de plastic doppen die worden ingezameld. Vorig jaar 92000 kg waardoor € 15000,- beschikbaar kwam voor de opleiding voor geleide honden. De doppen worden vermalen en gerecycled voor bijv. tuinmeubilair en ook kunstenaars maken er gebruik van. Mevr. Smelik is een zeer boeiende en enthousiaste verteller, we hebben veel geleerd en genoten van haar verhaal.