Margriet heet ons welkom en wijst ons op het belang, om goed na te denken over het feit dat onze vereniging niet meer door 2 bestuursleden kan en mag worden bestuurd. Iedereen kan de nieuwsbrief nog doorlezen.

De nieuwsbrief van het Provinciaal Bestuur hebben we ontvangen. Martha licht dit toe: het organiseren van een voedselplatform, gebruik van plastic, een terugblik van de 50+ beurs [vanuit onze afdeling zijn 3 dames met de trein naar de jaarbeurs in Utrecht geweest]. Ook wil het PB de statuten aanpassen, men mag langer dan 4 jaar in het bestuur zitten, de website wordt vernieuwd en de contributie voor 2024 is € 65,00.

Martha en Gonda zijn naar de inloopmiddag van PB geweest.

Met 9 dames is deelgenomen aan de agrarische dag in de Gasterij ‘de Molenhof’ in Hoogeveen, bezoek gebracht aan 3 bedrijven en het landgoed ’Welgelegen’ waar een blikmuseum was gevestigd.

Met 12 dames is het Glasatelier in Norg bezocht: heel veel mooie dingen gezien, ook zijn er workshops te volgen, zeer de moeite waard om te gaan kijken.

Onze spreekster Annette Botterblom is BABS [Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand] in gemeente A en Hunze, na haar werk bij een veearts en een opleiding gedaan te hebben voor inseminator van koeien en varkens. Een collega was BABS en na sollicitatie is Annette dit ook geworden.

Je wordt beëdigd door de rechter en mag een toga dragen. Het huwelijk is een openbare aangelegenheid, iedereen mag binnenlopen ,’t gebeurd niet vaak. Met de huwelijkskandidaten bespreek je hun wensen, hoe ze elkaar ontmoet hebben, aanzoeken vrijgezellenfeest. Je maakt een verhaal klaar en ze laat dit nooit lezen.

Het belangrijkste is het “Jawoord” en het “Tekenen”. Je moet 2 getuigen hebben, mag 4. Een melding voorgenomen huwelijk, je kan ook een geregistreerd partnerschap hebben [scheiden kan via de balie,je hebt wel een advocaat nodig maar geen rechter]. Trouwlokaties mogen nu ook thuis , in de tuin, in cáfe.

Vele annecdotes kwamen voorbij, Gospelgroep [dansen], bij de Baghwan[mediteren], bij een hippie huwelijk had ze onder de toga ook hippie kleding. Ook hoe de mensen naar huwelijk komen, met auto jeep, paard en wagen, of een tractor.

Na haar verhaal kreeg Annette een enveloppe, ze gaat dit schenken aan VOKK, dit is een vereniging van ouders van kinderen met kanker, haar dochter heeft een hersentumor gehad en is daaraan geopereerd.

In de pauze konden we trouwjurken, hoeden , gedroogde boeketten. fotoboeken, bewonderen die door de leden waren meegenomen.