Een vogel die wel heel vreemd van boven kwam

Een ballon die neergekomen is in Bunne.

De heteluchtballon was nog maar net bedacht (ruim 200 jaar geleden) of er landde al een exemplaar in Bunne!

In 1783 werd de heteluchtballon door de Franse broers Montgolfier uitgevonden en werden de eerste opgelaten in Versailles. In het mandje onderaan de ballon zaten -een  beetje dieronvriendelijk- als proef een schaap, eend en haan.

Bijna half Frankrijk was uitgelopen om dit wonderlijke gedoe te bekijken. Onder de vele toeschouwers waren ook koning Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie-Antoinette.

De eerste luchtballonreis is goed gegaan. Alleen de haan was lichtgewond, vermoedelijk doordat het schaap op hem getrapt had. Op de volgende proefvluchten (men vertrouwde het allemaal nog niet; een mens hoorde op de grond) mochten van de koning alleen misdadigers mee. Het pakte allemaal goed uit. Later kwam als opvolger van de heteluchtballon de zeppelin, die je weinig (meer) ziet. De ballon is nog steeds een geliefd zweeftuig.

Het nieuws over de uitvinding zweefde al gauw de wereld rond en kwam ook in de stad Groningen aan.

Een jaar na de uitvinding, in 1784, ondernamen Gerrit van Olst en Jan Modderman een eerste proef met een ballon van papier uit de papiermolen van Jan Modderman. Het ging goed en er kwam een uitgebreidere proef vanaf een van de scheepswerven van de gebroeders Jan en Tonco Modderman. De ballon had in de mand een vogel in een kooi en werd opgelaten op 23 maart 1784 om 15.00 uur.

De ballon landde twee uur later 15 kilometer verderop in Bunne. Ongetwijfeld is heel Bunne (nog maar paar boerderijen)  en ook Winde (of bestond Winde nog niet?) indertijd getuige geweest van dit wonderbaarlijke gebeuren.

Van Olst en Jan Modderman waren daarmee de eerste Nederlanders die met succes een heteluchtballon lieten opstijgen.

 

Modderman en Van Olst

Jan Modderman (1747-1790) was een belangrijke Groningse industrieel en eigenaar van een papiermolen.

Gerrit van Olst (1734 – 1807) was een Groningse vooraanstaande, doopsgezinde koopman. Hij was naast zijn luchtballonactiviteiten initiatiefnemer en mededirecteur van het Koninklijk Instituut voor Doven (Guyotinstituut aan de Ossemarkt). Samen met andere Groninger notabelen richtte Van Olst in 1798 de Academie voor Teeken-, Bouw- en Zeevaartkunde op: de latere kunstacademie Minerva, tegenwoordig onderdeel van de Hanzehogeschool.

Het hoge bestuurs- en onderwijsgebouw van de Hanzehogeschool op de Zernikecampus heeft de naam van Van Olst gekregen: de VanOlsttoren.

 

Info

Dit artikel is gebaseerd op Wikipedia:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerrit_van_Olst

De uitvinders: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gebroeders_Montgolfier

Meer info over de Montgolfiers en de ballon:

http://historiek.net/gebroeders-montgolfier-uitvinders-van-de-heteluchtballon/554/

Bron foto: http://historiek.net

Henk Bakker