Marianne Zwolsman en Ton Vries zijn in Bunne komen wonen

Een klein jaar voordat  Marianne Zwolsman en Ton Vries uiteindelijk het huis aan de  Donderenseweg 12 in Bunne betrokken hadden ze de boerderij al te koop zien staan. Ze waren van het huis en de plek gecharmeerd, maar hadden geen vaste plannen om de stad Groningen te verlaten. De gedachte om buiten te wonen kreeg in de loop van de tijd steeds meer vorm en uiteindelijk verhuisden Ton en Marianne op 1 juni 2016 naar Bunne. Dat moment viel min of meer samen met het moment waarop hun dochter ging studeren en op kamers ging.

De boerderij lijkt misschien wat groot voor twee personen, maar het leek Ton en Marianne een ideale plek voor een gastvrije ontvangst van de kinderen, familie en vrienden. Aan hun wens om het huis en de omgeving aanlegplaats te laten zijn voor hun dierbaren is al regelmatig invulling gegeven. In de zomer fietsten vrienden uit de stad langs, de kinderen vallen regelmatig binnen, en met kerst werd de grote schuur al ingewijd met een diner voor dertig mensen.

Ton en Marianne hebben drie kinderen:  de twee zonen Tijmen ( 23) en Jent ( 21) en dochter Hanne (18), die studeren in Wageningen, Enschede en Groningen.

Elke dag – weer of geen weer – fietsen Ton en Marianne naar hun werk in de stad. Ton fietst naar het Zernike terrein, waar hij als directeur van het chemisch onderzoeksbedrijf Syncom werkzaam is. Ton is chemicus en zijn bedrijf doet farmaceutisch en chemisch onderzoek ten behoeve van de farmaceutische industrie. Marianne fietst dagelijks naar het UMCG Beatrix Kinderziekenhuis, waar zij als diëtist chronisch zieke kinderen begeleidt. Marianne werkt in totaal al dertig jaar in het UMCG, waarvan de laatste 20 in het Beatrix Kinderziekenhuis. Er zijn zoveel elkaar opvolgende nieuwe inzichten op zowel het gebied van de voedingsleer als in de geneeskunde dat zij nog altijd met hart en ziel met haar vak bezig is.

Toen de boerderij werd gekocht had de vorige bewoner het huis al grondig en met smaak verbouwd. Nu wordt er nog een stuk van de enorme schuur bij het huis getrokken en dan is de verbouwing wel achter de rug. In het weekend komen Ton en Marianne naast het werk in huis en tuin vaak toe aan hardlopen en fietsen. Op de racefiets zijn de landelijke klinkerweggetjes niet zo fijn, maar over de prachtige omgeving zijn zij zeer te spreken.  Ook de moestuin vraagt tijd, waarbij buren Lammert en Lieneke Abrahams zorgen voor de aardbeien en de boerenkool. Lammert en Lieneke letten ook op de kippen.  De producten uit eigen omgeving werden samen met buurvrouw Jeichien Stapel al tot o.a. sleedoornlikeur en appelmoes verwerkt. Dankzij de gezellige ‘bord op schoot’-maaltijd van de bewoners van de Donderenseweg hebben Marianne en Ton daar al helemaal hun draai gevonden. Zij hebben al aan veel dorpsactiviteiten, zoals het toneel en de eindejaarswandeling, deelgenomen en zijn vast van plan dit te blijven doen! Wij hopen ze daar te zien!