Verslag van een uitgebreid interview en een uitnodiging voor de open dag

Van één van de grootste verenigingen in B-W-B, en zeker de actiefste, merken wij in ons dorp het minst.  Aan het oog onttrokken, achter een lange schutting ligt het terrein van camping De Mierenhoop van naturistenvereniging Lichtbond Noord. 260 leden telt de vereniging, met 106 vaste kampeerplekken voor caravans en tenten,  en 30 passantenplekken op het terrein. Al bijna 62 jaar recreëren de leden op het 8 ha grote terrein. 6 ha is in gebruik als fraai begroeid en tiptop onderhouden kampeerterrein en 2 ha is onaangetast natuurterrein, waar zelfs bijzondere orchideeën groeien. Twee loslopende geiten verzorgen het onderhoud van dat stukje natuur.

Uw beide verslaggevers werden dik aangekleed bij de kachel in de kantine hartelijk verwelkomd door de voorzitter van de Vereniging, Maria Margés, en twee leden, Jan Wiendels en Ronald Koelink. Reden voor deze hernieuwde kennismaking  was het aanhalen van de banden met het dorp. Wat sommigen zich niet realiseren is dat de campinggangers zich zeer verbonden voelen met Bunne en velen de plek niet als ‘camping’ of als ‘de vereniging’ aanduiden maar als ‘Bunne’. Om dorpsbewoners en andere geïnteresseerden een indruk te geven van de vereniging en de camping organiseerde men in juni een Open Dag. Jammer genoeg kwamen daar  minder dorpsbewoners op af dan men had gehoopt. Hopelijk is er een grotere opkomst bij een volgende Open Dag.

Alles is aanwezig om deze actieve en vrijwel self-supporting  vereniging een gezellige en levendige gemeenschap te doen zijn. Er is een kantine met een horecakeuken, een sauna, een zwembad met een groot zonneterras, en de jeugd heeft een eigen veldje met een jeugdhonk met tv, zithoek, barretje en veranda. Met elkaar onderhoudt men het terrein en de gebouwen. De leden doen vrijwel alles zelf en er is meestal geen gebrek aan vrijwilligers. In het voor- en najaar zijn er drie werkweekends, voor het reguliere onderhoud van het terrein. Maar ook  grote klussen als de vernieuwing van het zwembad, het vernieuwen van het toiletgebouw en de aanleg van elektriciteit naar alle vaste plekken worden in eigen beheer gedaan. Het is duidelijk zichtbaar dat de leden zich met liefde en trots inzetten voor het terrein, want alles ligt er prachtig verzorgd bij. Het vermelden waard is het zwembad: het is uitgeroepen tot het schoonste zwembad van Drenthe, met het laagste chloorgehalte. Het geheim schuilt er onder andere in dat het voornamelijk textiel is dat het water van zwembaden vervuilt, en daarvan heeft men bij dit zwembad geen last, want bloot is verplicht in het water!

Dit mooie en natuurlijke stukje Bunne is vanaf de start in 1956 geleidelijk aan uitgebreid door de aankoop van stukjes grond. De veldjes zijn veelal  vernoemd naar de boer van wie het is gekocht. Zo is er bijvoorbeeld een gedeelte dat Homansheem heet. Er zijn leden die zich de aankoop en naamgeving van de verschillende veldjes goed kunnen herinneren, want velen zijn al lang lid. Het oudste lid is op dit moment 93 jaar en al 50 jaar lid van Lichtbond Noord! Hoewel er wel sprake is van enige verpreutsing tegenwoordig, blijft het aantal leden redelijk constant. De Lichtbond Noord kan dus met recht een van de meest bloeiende verenigingen van B-W-B worden genoemd! Op naar het honderdjarig bestaan! Voor wie een kijkje wil nemen op camping De Mierenhoop is er op zondag 3 juni 2018 vanaf 10.00 u een Open Dag. Iedereen is welkom en u hoeft niet uit de kleren!

Annet van den Broek en Francisca Smeenge