Het is alweer 3 jaar geleden dat de film over 60 jaar Bunne Winde Bunnerveen in de Melkfabriek vertoond werd. Het werd dan ook tijd dat hij nu ook voor de nieuwkomers te zien is op de Neisputter.

Vanaf 1954 hebben een aantal dorpelingen hun leven vastgelegd met een super 8 camera en later met een videocamera. Sommige 8 mm filmpjes waren in de jaren 80 overgezet op VHS, en zelfs daarvan was vaak alleen nog maar een kopie te achterhalen. Het leverde uren beeldmateriaal op maar nog geen samenhangend verhaal. Dat werd opgelost door een aantal inwoners te laten vertellen over hoe het vroeger was en hoe het tegenwoordig is.

De film begint met de opening van de nieuwe school aan de Burchtweg in 1954. Martje en Roelie vertellen over de betekenis van de school tot aan de sluiting vanwege te weinig kinderen. Er wordt verteld over de smederij van Kroeze, de oude melkfabriek, de garage van Palthe en het
harde werken op de boerderijen. Naast de noeste arbeid was er altijd ontspanning en vermaak om de mensen te verbinden. De schooloptochten, paasvuren, het toneel, ijspret, de BBQ en nog veel meer activiteiten passeren de revue. Tot slot legt Jan uit wat de bedoeling van de waterberging is en verteld over de recente veranderingen in het landschap.

Roos Knops