Menno en Irene, van rock naar rust

Hardrockers waren ze in hun tienerjaren. En in de Groningse scene, zoals Route 66 en De Ster, leerden Menno en Irene elkaar kennen. Uiteindelijk verruilde Irene haar geboorteplaats Haren om met Menno te gaan samenwonen in Hoogkerk, waar hij geboren en getogen is. In een rustige nieuwbouwwijk kregen ze twee zonen: Remmelt (18) en Pax (19, vernoemd naar Irene, beide ‘vrede’). Met het oog op uitvliegende kinderen besloot het stel alvast een andere stek te zoeken, want om met z’n tweeën tussen de starters te blijven wonen zagen ze niet zitten. Zo kwamen ze uiteindelijk bij de Oude Schapendrift in Winde terecht. Eerst twijfelde Menno nog aan de locatie, maar na een proefwandeling met de hond beviel de omgeving zo goed, zelfs op een regenachtige zondag, dat toch nog een bod werd gedaan.

Een jaar geleden werden de koffers gepakt. Maar eerst de sloophamers: eigenhandig haalde Irene de badkamer neer. Ze waagde zich ook met succes aan het tegelwerk. Aangezien Menno als zzp’er allerlei verbouwingen uitvoert, was hij natuurlijk ook hard aan het werk in het nieuwe huis en bovendien een nuttige vraagbaak. Gelukkig werden ze door de toen heersende avondklok gedwongen om er geen nachtwerk van te maken.

Lange werkdagen is het stel overigens niet vreemd. Tien jaar lang had Irene namelijk een eigen bedrijf in online marketing waar ze van maandagochtend tot vrijdagavond mee bezig was.  Het Groningse bedrijf had veel klanten in het Westen, maar bovendien een vestiging in Spanje, en ook klanten in de Verenigde Staten en China. Veel reizen dus. Ze spraken af dat Menno in die tijd meer bij de kinderen thuis zou zijn en dus verruilde hij zijn werk in staalconstructies voor het meer flexibele zzp-werk. Een hele spannende en intense periode die in 2015 tot een eind kwam toen Irene het bedrijf verkocht en met pensioen ging.

Voorlopig heeft ze geen behoefte om weer zoiets te ondernemen en genieten ze beiden van de rustige omgeving. Door haar vroege pensioen kon Irene tijdens de middelbareschooltijd van Remmelt en Pax de gemiste tijd inhalen en ook helpen bij het gedwongen thuisonderwijs tijdens recente lockdowns. Nu is ze fulltime ‘levensgenieter’ en kan ze zich wijden aan schilderen en piano spelen. Voor Menno is er verbouwingswerk zat en moet hij zelfs regelmatig nee verkopen. Er blijft gelukkig tijd over om met de hond te lopen en al het leven rond het huis te observeren, zoals de egels, eekhoorns, ooievaarskuikens en konijnen. Uit nieuwsgierigheid naar nachtelijke activiteiten van de dieren installeerde Menno ook een nachtcamera. Een kleine teleurstelling: het egelvoer bleek verorberd te worden door 7 dikke huiskatten… 

Ondanks de afstand tot de stad kunnen ook de kinderen hun draai goed vinden in Winde. Remmelt doet de koksopleiding en werkt in de Peizer Hopbel. In de zomer is hij vaak te vinden in een strandtent op Texel. Pax doet een opleiding tot logistiek medewerker. Beide jongens basketballen veel en ondernemen van alles. Zo hebben ze al eens een slaapfeest gehouden in het bijgebouw, waarbij ze ’s nachts naar de uitkijktoren in de Onlanden trokken om de zonsopgang te zien.

Menno en Irene hebben ook al veel nieuwe contacten opgedaan in de buurt. Ze hadden de inwoners van Winde uitgenodigd voor een walk-by met koffie en taart (al waren ze een straat vergeten…) en ontmoetten zo bijna iedereen. Menno wist zich ook tot de late uurtjes te vermaken op de bbq en zomerfeest en ontmoette zo veel van de boeren uit de omgeving. In zijn jeugd was hij ook altijd op de boerderij in de buurt te vinden. Nu overweegt hij ook een trekker aan te schaffen om, net als vroeger, zelf te hooien. Zijn de rockers nu verdwenen? Niet helemaal. Irene gaat nog wild te keer op wekelijkse bokstraining en ze hebben ook een motor. Wellicht dat ze daarmee weer vaker de weg op gaan. Van Route 66 naar Hunebed Highway.