Peizerweg 6A

Als vijftienjarig jongetje wandelde Ruben ooit met een vriend van Roden naar Bunne. Toen ze ’s nachts hun tent hadden opgezet bij een boerderij aan de Burchtweg liet Ruben zich naar achteraf blijkt met vooruitziende blik ontvallen “Als ik later ergens wil gaan wonen, dan is Bunne wel heel mooi!” Jaren later, in oktober 2022, ontvingen Ruben, Annette en hun twee kinderen Anna (3) en Julia (2) de sleutel van hun woonboerderij aan de Peizerweg in Bunne. Zelf zijn Ruben en Annette opgegroeid op het Drentse platteland en na vanuit Groningen eerst een dik jaar in Roden te hebben gewoond, hadden ze hun zinnen gezet op een iets ruimer onderkomen in het landelijke gebied. Toen het huis op Funda voorbij kwam, waren Ruben, Annette en de kinderen net op vakantie in Frankrijk en moest het huis worden bezichtigd door de ouders van Ruben. Via de telefoon van de moeder van Ruben deden ze hun eerste indrukken op en leek het huis wel iets aan de grote kant. Na kortstondig beraad en denkend in kansen zagen ze met elkaar een ideaal plaatje opdoemen: de mogelijkheid van dubbele bewoning was er, dus zo gezegd, zo gedaan; na de verhuizing wonen Ruben en Annette aan de voorkant en de ouders van Ruben, Henk en Anneke, aan de achterkant.

Op zich best een hele uitdaging natuurlijk, maar Ruben en Annette zijn dan ook niet voor een kleintje vervaard. Zo hebben ze elkaar leren kennen bij de scoutingvereniging in Roden waar de vonk ’s nachts bij het kampvuur oversloeg. Tot op de dag van vandaag zoekt het stel nog regelmatig de natuur op. Ze kamperen dan graag met de tent en laten zich niet tegenhouden door lage temperaturen of de jonge leeftijd van hun dochters. Ze genieten er van om met het gezin back to basic te gaan. Hoewel misschien nog wat rigoureuzer, is Bushcraften de officiële term voor deze vorm van overnachten in en met de natuur. Inmiddels staat de scouting op een wat lager pitje, maar zit Annette nog wel in het bestuur en heeft Ruben tijdens het pinksterweekend nog een scoutingkamp begeleid.

Stil zitten doen Ruben en Annette en hun twee dochters echter beslist niet. Wie over de Peizerweg rijdt, ziet dat ze voor het huis een moestuin hebben aangelegd en zelf een kippenhok hebben gebouwd waar een vijftal kippen omheen scharrelt. Het gezin is in de vrije uren dan ook vaak buiten te vinden. Bovendien sporten ze graag. Annette volleybalde tot nu toe altijd in Groningen, maar zal vanaf komend seizoen, het net naar de eerste klasse gepromoveerde, damesteam in Peize komen versterken en daar onder andere gaan samenspelen met haar buurvrouw Lotte! Ruben houdt van wielrennen, hardlopen en zwemmen en is sinds kort weer aan het trainen voor een triatlon.

In het dagelijkse leven werkt Annette als waarnemend huisarts en is ze actief bij verschillende huisartspraktijken in de regio. Ruben is werktuigbouwkundige en werkt voor een bedrijf in Drachten, waar hij er op internationaal vlak voor verantwoordelijk is dat alles op rolletjes loopt.

Ook lopen er op in en rondom het huis verschillende dieren rond. Er zijn naast het eerder genoemde vijftal kippen, twee katten en in de keuken staat een bak waar een aantal kuikens in opgroeien. Dochter Anna kreeg vijf kippen op haar verjaardag van Rubens zus, vlak voor de verhuizing. De katten heeft Ruben cadeau gekregen voor zijn verjaardag van zijn zus en ook veel van de zaadjes en plantjes voor in de moestuin zijn van haar afkomstig.

In de toekomst willen Ruben en Annette het voorhuis graag nog verbouwen. Concrete plannen zijn er niet, maar ze willen in ieder geval graag zonnepanelen op het dak van de schuur plaatsen. Een strakke tijdsplanning hebben ze niet, want zoals Ruben zegt: “Als ik zeg dat ik over 2 jaar klaar ben, word ik er steeds aan herinnerd dat ik dat niet ga halen. Als ik niks zeg en ervan uitga dat de verbouwing over 10 jaar klaar is, kan het alleen maar meevallen!”

Wonen in Bunne bevalt tot nu toe goed. Het gezin heeft al aan verschillende activiteiten in het dorp deelgenomen en is lid van verschillende verenigingen geworden. Ruben heeft zich zelfs beschikbaar gesteld voor het bestuur van de Vereniging voor Volksvermaken. Dat neemt niet weg dat ze het leuk zouden vinden snel meer mensen te leren kennen, dus als je het gezin bezig ziet in de moestuin schroom dan vooral niet een gezellig praatje aan te knopen!