Als je over het grindpad naar de voordeur van het witte boerderijtje van Leonie en Marijn aan de rand van Winde loopt, kun je niet om de grote regenton heen … pas getrouwd, dat is wel duidelijk. Wat ook direct duidelijk is, is dat ze de afgelopen maanden flink aan het klussen zijn geweest en het pand geheel naar eigen smaak hebben weten in te richten. Hoewel ze geen van beide ervaring hadden met een dergelijk omvangrijke klus, lieten ze zich er niet van weerhouden met drilboren, mokers en ander zwaar geschut aan de gang te gaan. Niet geheel zonder risico, bleek al snel.

Op 22 november 2021 kregen ze de sleutel van hun huis en op 27 november trokken ze erin om vol goede moed aan de slag te gaan. Leonie ging voortvarend aan het breken, toen ze ineens een enorme plens water in haar gezicht kreeg … de waterleiding geraakt … en dat natuurlijk op een zondag! Tot overmaat van ramp bleek de hoofdkraan de afgelopen jaren zo weinig te zijn gebruikt, dat er geen beweging in te krijgen was. Nadat ze er met kunst en vliegwerk in geslaagd waren het water af te sluiten, zat er niets anders op dan hun nieuwe woning alweer te verlaten en uit logeren te gaan. En dat al op de vijfde dag! Een onvergetelijk begin van de verbouwing. Om de herinnering levendig te houden, hebben Leonie en Marijn over deze plek in het huis een glasplaat laten leggen. Zo kunnen ze niet alleen gemakkelijk bij de afsluiter, maar profiteren ze ook meteen van een soort mini-wijnkeldertje voor twee mooie wijnen die nog heel wat jaren moeten liggen voordat ze gedronken kunnen worden. Een grappig en origineel element in hun huis en een mooi verhaal.

Leonie laat het fotoboek van de verbouwing gedurende de afgelopen maanden zien; er is heel wat werk verzet. De hal, woonkamer, keuken en badkamer zijn al flink onder handen genomen. De corridor en het dak blijven nog even op hun wensenlijstje staan, eerst willen ze de rust nemen om te kunnen genieten van het buitenleven en hun prachtige tuin. Hoewel rust … zitten ze rustig binnen te eten, zien ze ineens een muis voorbij trippelen. Het plattelandsleven is leuk, maar dit kan niet de bedoeling zijn, dus snel naar het asiel voor een poes die de muizen moet buiten houden. Inmiddels is Skittleas al enige tijd medebewoonster en levert ze uitstekend werk!

Zowel Leonie (32) als Marijn (36) komen uit de stad. Leonie is geboren en getogen in Groningen. Voor haar werk is ze er een tijdje weg geweest, maar de afgelopen jaren woonde ze samen met Marijn gewoon weer in Groningen. Marijn komt van oorsprong uit Nijmegen en is via Rotterdam, Arnhem en Borne voor zijn studie Rechten in Groningen terechtgekomen. Inmiddels zijn ze beiden al jaren jurist en werken ze ook nog eens bij hetzelfde kantoor in Groningen.

Al was de woon-werk-afstand lekker kort vanaf hun appartement in Groningen, toch begon het te kriebelen en kwamen al snel de eerste gedachten op om ‘buiten’ te gaan wonen. De zoektocht begon eerst vrij ruim in de regio Roden-Zuidlaren-Eext, maar na verloop van tijd beperkten ze zich tot de Kop van Drenthe. Omdat ze onder de twee-onder-één-kap-woningen niets geschikts konden vinden, besloten ze na enige tijd hun vizier te richten op woonboerderijtjes. Bij het pand in Winde waren ze direct verkocht, dit was voor hun de plek waar ze hun toekomst helemaal voor zich zagen.

In haar vrije tijd -in Groningen- was Leonie heel sportief bezig: bootcamps, wielrennen, hardlopen. In Winde heeft zij daar door de verbouwing nog niet zoveel tijd voor gehad, maar dat komt binnenkort ongetwijfeld wel weer. Daarnaast gaat ze graag – eigenlijk altijd samen met haar vader – naar deathmetal concerten. (Degenen die hier niet mee bekend zijn, raden we zeer aan eens op de term te googelen.) In het verleden waren deze concerten nog wel eens in Groningen, tegenwoordig moeten ze er voor naar Tilburg of Amsterdam. Kort geleden konden ze redelijk in de buurt blijven: in Leeuwarden was een concert met de toepasselijke naam ‘Into the grave’. Eindelijk weer eens ouderwets genieten voor Leonie en haar vader.

Marijn is met een ietwat rustiger muziekgenre opgegroeid, klassiek en jazz, maar kan inmiddels deathmetal op zijn tijd ook wel waarderen. Sporten is niet echt zijn ding; na één keer samen met Leonie aan een bootcamp te hebben meegedaan, is hij voor jaren weer genezen. Misschien dat ze binnenkort samen gaan tennissen om toch weer op het sportieve vlak actief te worden. Marijn heeft jarenlang trompet gespeeld in verschillende big bands. Erg leuk om te doen, maar nu hij in Winde woont (en klust) neemt het oefenen en het optreden teveel tijd in beslag en is hij er -tijdelijk- mee gestopt. Vermoedelijk pakt hij de draad over een tijdje wel weer op, maar nu is het eerst even genieten van de rust en ruimte in Winde.

Dat is voor zowel Leonie als Marijn een van de belangrijkste pluspunten van het wonen in Winde: naast een drukke baan heerlijk kunnen genieten van de rust en de ruimte en vooral ‘je eigen ding’ kunnen doen. Wij wensen ze veel woonplezier toe, met een goed glas wijn als de tijd rijp is!