Eelderweg 5

Op korte afstand van het levendige centrum van Bunne wonen sinds oktober 2021 Anne en Anne. Beiden 34 jaar en beiden geboren Drenten. De Anne-dame werd geboren en groeide op op het zand in Eelde en is nu op een royale steenworp afstand geland aan de Eelderweg 5. De Anne-heer komt van ietsje verder, uit het veen, uit Smilde. Al hebben beiden vanwege opleiding en werk ook al een aantal naburige grote steden bewoond en leren kennen. Ze merkten dat ze in de loop van hun leven “steeds meer een buitenmens” werden en met “voor koeien en achter paarden” zitten Anne en Anne aan de Eelderweg nu dan ook helemaal op hun plek.

Ook het dorpse en sociale van BWB trok hen aan. Anne-dame collecteert jaarlijks voor een ander doel; vorig jaar was dat voor Amnesty. Tijdens het rondje zag en sprak ze al veel van haar nabije en verdere buren. Een goede introductie!

Maar hoe kwamen ze dan toch in het schattige voormalige boerderijtje terecht waar voorheen Jan en Truida woonden (zie interview 6 november 2021 – https://neisputter.nl/jan-en-truida-40-jaar-bunne/)? Er was dus langzaamaan de behoefte aan wonen in het buitengebied ontstaan en het moest wel tussen Groningen en Assen zijn. De foto’s op Funda vonden ze niet zo flatterend, maar ze hadden de stelregel aangenomen om bij twijfel toch te gaan kijken. En behalve het zeer aantrekkelijke aspect van de koeien in het uitzicht, bleek er ook een persoonlijke connectie met de oud-bewoners. Anne kende één van de drie zoons van Jan en Truida én had gehandbald met een van de kleindochters. Anne en Anne schreven een enthousiaste brief aan Jan en Truida; de persoonlijke gunfactor speelde bij de daaropvolgende acceptatie van hun bod op het huis speelde een doorslaggevende rol.

Ondertussen is er al het een en ander gebeurd om het boerderijtje tot hun eigen huis te maken. Anne en Anne doen veel zelf en pakken daarom ruimte voor ruimte aan. Daarom hebben ze zo’n beetje in alle kamers tijdelijk gebivakkeerd. Ze hebben een lange dakkapel laten plaatsen om boven wat meer ruimte te creëren, de niet-meer-zo-goede vloerbalken vervangen met meteen een goede isolatielaag, en de trap verplaatst. Ondertussen is de – warme en gezellige! – woonkamer klaar en de slaapkamer boven in gebruik genomen. En buiten werken ze aan een nieuwe schuur mét tuinkamer, die later gebruikt kan worden als gastenkamer.

En hoe zit dat met het handballen? Anne handbalt, en behoorlijk op niveau ook. Sinds een jaar of drie bij “de leukste handbalvereniging in Vries” met de prachtige naam Vriezer Activiteiten Kenmerkt Ons. Dat houdt haar aardig bezig met twee keer trainen en ook nog een competitiewedstrijd per week. De andere Anne is meer van het voetballen en gaat daarvoor nog steeds terug naar zijn roots. Hij traint en speelt wedstrijden bij de vereniging met de meer prozaïsche naam Boven Smilde Voetbal Vereniging. En tussendoor lopen de Annes ook nog wel eens een rondje hard. Hebben ze daar allemaal wel tijd voor?

Want ja, de dame en heer werken ook gewoon. In de zorg. De een is ambulant begeleider in noord Nederland voor gezinnen/mensen/kinderen met een (lichte) hersenbeschadiging of hersenaandoeningen, waarbij Anne vooral aandacht heeft voor mensen die door hun handicap een achterstand hebben en/of waarbij sprake is van verschillende aandoeningen of gevolgen daarvan (multiproblematiek). De ander werkt als verpleger/verzorger in de gehandicaptenzorg. Ook hij heeft met name aandacht voor mensen met ‘multiproblematiek’, zoals verstandelijk beperkte mensen met ook een ‘stoornis’, dat zich vaak uit in moeilijk te begrijpen gedrag.

Het was ook via hun werk dat Anne en Anne elkaar leerden kennen. Ze kenden en waardeerden elkaar als collega’s, maar pas op een gelegenheid buiten het werk zagen ze elkaars andere kanten en was er een reactie van ‘goh!’.  Met de ontwikkeling van de relatie volgden ook de consequenties: aanvankelijk door op verschillende afdelingen binnen de organisatie te gaan werken, later doordat een van beide bij een andere organisatie ging werken.

Maar privé werd de samenwerking alleen maar inniger. Uitmondend in dit prachtig project in Bunne, in het buitengebied en tussen de koeien.

Welkom, Anne en Anne!