In het inmiddels uitgebreid verbouwde huis dat iets van de weg afligt aan de Peizerweg (105) in Winde wonen Herman Antuma en Marijke Boerma en hun vier kinderen. Hermans twee dochters Meike (15) en Josefien (14), en Marijke’s dochter Miriam (14) en zoon Dylan (14).

Herman en Marijke woonden beiden in Peize en zochten in de buurt een huis om met z’n allen gezamenlijk de toekomst tegemoet te gaan. Het werd Peizerweg 105 in Winde. Eerst moest het huis uitvoerig onder handen worden genomen, want niet alleen wilden Herman en Marijke het goed isoleren en energieneutraal maken, ook moesten er boven vier slaapkamers voor de kinderen worden gemaakt. Maandenlang zaten ze in de verbouwing, met als resultaat in het oog springende elementen zoals  een nieuw, volkomen geïsoleerd dak, een prachtige glazen pui die vanuit de deel zicht geeft op de tuin en het naastliggende weiland, een nieuwe deur aan de zijkant van het huis zodat Herman zonder zijn hoofd te stoten kan binnentreden. De verbouwing is naar volle tevredenheid uitgevoerd door dorpsgenoot Arnold de Goede (Horstemerweg 2 in Winde), die zij nog kenden als bijna-buurman in Peize.

Duurzaamheid en energiebeperking waren de belangrijkste uitgangspunten bij de verbouwing en de verdere toekomstplannen. De elektriciteit wordt betrokken van groene energieleverancier Qurrent en er zijn plannen om het gasverbruik zoveel mogelijk terug te dringen. Een thermodynamische warmtepomp is de volgende stap. Een superschoon brandende houtkachel in combinatie met vloerverwarming verwarmen het grootste deel van de benedenverdieping.

Verbouwingen op grotere schaal is het dagelijks werk van Marijke. Als Afdelingsmanager stuurt zij de groep aan die alle verbouwprojecten  van alle gebouwen van de RUG realiseert. Herman fietst elke dag naar DUO/IB-groep in Groningen, waar hij als IT-er projecten managet. De kinderen waaieren dagelijks alle richtingen uit: Dylan gaat naar het Maartens College in Haren, Miriam zit op het Zernike College VWO, Meike gaat naar het Lindenborg in Leek en Josefien zit op het Rudolf Steiner College in Haarlem.

Tijdens vakanties wordt er met z’n allen geskied in de winter, en ’s zomers trekt het gezin met de vouwwagen en tentjes dikwijls naar Frankrijk.

De Antuma-Boerma’s zijn inmiddels al aardig ingeburgerd in Winde-Bunne. Miriam en Dylan kenden Laura Smeenge al van school, ze hebben de zomerse Barbecue meegemaakt, de kinderen hebben al in het dorp opgepast.

Wij wensen Herman, Marijke, Meike, Josefien, Dylan en Miriam heel veel geluk in hun nieuwe huis en wij hopen ze nog vaak tegen te komen bij dorpse activiteiten.