Met de komst van Fieke en Xander is ons dorp twee uiterst creatieve ondernemers rijker. Dat het ontwikkelen van een onophoudelijke stroom ideeën hun passie is blijkt wel uit het feit dat er in de derde week van hun relatie al het idee ontstond voor een nieuwe onderneming: Conceptors, een organisatie die zich heeft gespecialiseerd in het transformeren van leegstaande gebouwen tot inspirerende bedrijfsverzamelgebouwen. Zij realiseren en beheren werkruimtes voor jonge ondernemers, kunstenaars en andere creatieven (www.conceptors.nl).

Voor Fieke is de komst naar Winde de terugkeer naar haar Noordelijke roots, voor Xander is het een nieuw gebied. Zij leerden elkaar 8 jaar geleden in Den Haag kennen en hebben de afgelopen jaren in Scheveningen gewoond. Dat zij toen zij elkaar slechts 3 weken kenden al de basis voor een nieuw bedrijf legden, heeft te maken met hun gezamenlijke adagium ‘Als het er niet is, moeten we het zelf doen’.  In het leven van Xander en Fieke vallen privé en werk volkomen samen. Als zij een maatschappelijk probleem signaleren roept dat bij hen vaak de vraag op of de oplossing ervan levensvatbaar is, of er een business model bij past. Beiden hebben ze hun specifieke aandachtsgebieden. Fieke’s passie is de zorg en bij Xander is dat de techniek. Fieke heeft in het verleden een zorgonderneming opgericht en daarmee een vijftal particuliere woonhuizen voor ouderen met dementie tot stand gebracht. Inmiddels heeft zij een nieuwe zorgonderneming opgericht  – ‘Goedemorgen’ – en zal zij haar plannen op zeer korte termijn wereldkundig maken.

Xander heeft van jongs af aan een fascinatie voor techniek gehad en liep als klein jongetje al enthousiast rond in zijn vaders machinefabriek. Nu opereert hij op de grens van ontwerp en uitvinding. In opdracht van uiteenlopende bedrijven en organisaties als Greenpeace, Philips, Unilever en VPRO maakt een netwerk van ontwerpers, programmeurs, filmmakers, technici, kunstenaars, audio engineers interactieve objecten in de breedste zin van het woord. De toepassingsgebieden van hun interactieve producten zijn o.a. promotie, architectuur en openbare ruimte. Op de site www.interactiveobjects.nl zijn de verbluffende voorbeelden van hun creaties te zien.

Afgelopen december trokken Fieke en Xander in de boerderij Turfweg 3 in Winde, met het plan om  op het perceel een nieuw huis te bouwen. Wonen en werken zullen ook hier samenvallen, want Fieke zal haar werkruimte in het huis krijgen en Xander’s ontwerpstudio zal in een te bouwen bijgebouw huizen. Bij het ontwerp van het nieuwe huis en het  bijgebouw is er rekening gehouden met de bestaande grote bomen op het terrein. Het huis en het bijgebouw zullen een houten buitenkant hebben. Gezien de technische achtergrond van Xander zal het huis op termijn volledig energieneutraal zijn. Als alles meezit kan begin mei de bouw van het huis van start gaan. Het hele terrein zal na afronding van de bouw een metamorfose ondergaan. Aan het ontwerp van tuin, boomgaard, zwemvijver en andere elementen werken Fieke en Xander op dit moment.

Als het huis van het duo er eenmaal staat zullen wij in Winde-Bunne-Bunnerveen vast en zeker nog veel van ze horen en wellicht druppelt de creatieve, ondernemende energie van Fieke en Xander  wel door in onze dorpen! Wij wensen hen veel woon- en werkgenot in Winde!

 

AvdB