In Bunne woont een actrice. Ze heet Martje. Ondanks haar bekendheid is ze heel gewoon gebleven. Ze zwerft in een kudde door een grote weide. Ze laat zich wat overdonderen, wanneer het eten verschijnt. In een groep weet ze niet genoeg voer te veroveren. Daarom mag ze apart staan en in haar eentje eten. Dat dan weer wel.

Martje is een koe. Ze woont op Zorgboerderij De Pauw aan de Eelderweg in Bunne.

Martje is opgegroeid op een melkveebedrijf. Ze was gemakkelijk bij het melken, maar na een paar lactatieperiodes bleef ze gust. Het leek er op dat haar geen lang leven beschoren zou zijn.

Het liep anders. Martje bleek over een groot acteertalent te beschikken. Ze is ontdekt door de Peergroup in Donderen. Deze theatergroep zocht een koe die samen met acteur Fabian Jansen de voorstelling Maalkop kon maken. De Peergroup vond Martje 160.

Met haar vriendelijke en rustige karakter was zij zeer geschikt om de tegenspeler te zijn van een jonge boer, die noodgedwongen zijn bedrijf moet verkopen en terugkijkt op zijn leven.

“Geen idee wat er in je maalt, maar ik denk dat je me begrijpt, zoals de vogel de bomen begrijpt, de bomen het gras en het gras de aarde “, zegt de boer tegen Martje. De koe volgt de boer, ze zijn samen. Maalkop is een ontroerend verhaal over het leven van een boer, zijn teleurstellingen en eenzaamheid en zijn relatie met zijn dieren.

In 2018 ging Martje op tournee; ze speelde vele malen voor een uitverkochte stal in Ten Boer, in Goutum, in Siegerswoude en Dwingeloo. De voorstelling is zo succesvol dat zij dit jaar opnieuw gespeeld wordt. Dat betekent dat iedereen alsnog naar Maalkop kan gaan kijken. Ik zeg: doen! Het is zeer de moeite waard voor iedereen die op het platteland woont of werkt. Het is een voorstelling, die raakt.

En er is meer nieuws. Martje gaat meespelen in een film, opnieuw met Fabian Jansen over hetzelfde onderwerp. Het is belangrijk om dit te verhaal te vertellen. Hoe is het echt om anno nu boer te zijn?

En Martje 160? Ze geniet van haar leven tussen de andere dieren. Ze is gehecht aan haar vaste verzorgers op de Pauw en op Fabian, waar ze mee samenspeelt.

Ze is een dierbare diva.

De data en locaties van de voorstellingen ‘Maalkop’ zijn te vinden op www.peergroup.nl/projecten/maalkop-2019/.