Andries Middelsbos bij de VvN

Het bestuur deelt de nieuwe bestuursindeling mee met Ria van Wieringen als voorzitter en na de huishoudelijke mededelingen is het woord aan de heer Andries Middelbos. Het is “Meertmaond taolmaond” , dus wordt de avond in Drents gehouden. Andries stelt zich voor en vertelt dat hij opgroeide in Drijber. Hij studeerde voor onderwijzer en dramadocent en werkte 25 jaar in Rotterdam aan de lerarenopleiding. Daarna keerde hij terug naar Drenthe.

Andries heeft een streekprogramma met eigen geschreven liedjes en verhalen, die meestal gebaseerd op zijn kindertijd op het Drentse platteland. Hij groeide op in een gezin met 12 kinderen en heeft verhalen over hoe het hele gezin in de tobbe gaat, over zijn opa, over fijt, over levertraan, over Amerikaans spek en over boekweitgrutten. Andere liedjes gaan o.a. over zijn schooltijd, de bakkersknecht, leren dansen en een minneliedje. De begeleiding van de liedjes doet hij zelf op keyboard of op de accordeon.

Als aandenken aan vroeger heeft hij een fles levertraan meegenomen en een borstrok (zie foto’s). Andries is een aangenaam verteller en zijn verhalen en liedjes herinnerden velen aan vroeger.

Na de pauze is er een woordenquiz van 22 Drentse woorden met telkens 3 keuzemogelijkheden. Weet jij wat de volgende woorden betekenen?? Proemelkonte, graanzepot, risselveren en stiekelbeere.

levertraan