met een verslag van chocola .....

Bijeenkomst Vrouwen van Nu 21 september bij Huys te Bunne

Op onze eerste bijeenkomst na de vakantie  worden we hartelijk welkom geheten in Bunne in het bijzonder onze spreker van deze avond, de heer K.Kajuiter. De bestuursleden Yvonne en Dinie worden verontschuldigd, voor hen was de vakantietijd nog niet afgelopen.

Na ingekomen stukken en mededelingen is er een korte pauze en dan krijgt de heer Kajuiter het woord met  “Van alles over chocola”.  Hij vertelt, dat hij oorspronkelijk is opgeleid voor bakker en  bij verschillende bedrijven heeft gewerkt. Op een bepaald moment heeft hij het besluit genomen om chocolatier te worden en heeft zich daarin geschoold. Hij heeft nu een bedrijf in Niekerk  “Chocoladedroom” waar hij ambachtelijke en handgemaakte chocoladebonbons fabriceert en verkoopt, bijvoorbeeld bonbons met een bedrijfslogo. Hij vertoont enkele films over de oogst en verwerking van de cacaobonen. Een belangrijke importeur van deze bonen is het Belgische bedrijf Callebaut. Hij vertelt dat chocola geen beschermde naam is en dat de chocola die wij in supermarkten kopen geen echte chocola is. Echte chocola is gemaakt van cacaoboter en als je op etiketten van bijvoorbeeld repen kijkt, kun je zien dat er allerlei bestanddelen in zitten. De cacaopoeder die wij kennen is door het Nederlandse bedrijf Van Houten uitgevonden. Hij laat ons zien en proeven van de bonbons die hij maakt en vertelt over het hele productieproces. Het is een zeer nauwkeurig en bewerkelijk proces. Hij heeft geen personeel maar af en toe wel stagiaires omdat hij wil dat jonge mensen wel de mogelijkheid moeten hebben om in dit vak te worden opgeleid. En als het heel erg druk is bijvoorbeeld voor Sinterklaas en feestdagen helpen familieleden mee in de winkel en bij de workshops die worden gegeven. Hij geeft ons als tip dat chocola nooit in de koelkast bewaard moet worden, omdat er dan vocht bij komt en dat maakt dat de chocola wit uitslaat.

De heer Kajuiter wordt bedankt voor zijn zeer  interessante lezing en voor de lekkere bonbons. Onze volgende bijeenkomst is de feestavond ter gelegenheid van ons 55-jarig jubileum  op 13 oktober bij Eetcafé Hoving in Donderen.