Het is een droom die uitkomt voor Martin en Wenneke Wilkens aan de Turfweg 5 in Winde. Een nieuw Fins houten huis met prachtig weids uitzicht over de weilanden en akkers. Met als kers op de taart de dagelijkse zonsondergang vanuit de woonkeuken en slaapkamer die elke dag een ander schouwspel oplevert. ‘Na jaren ons boerenbedrijf te hebben bestierd was het tijd voor verandering’.

Martin is geboren en getogen in de oude boerderij aan de Turfweg 3. Als boerenzoon was het al snel duidelijk dat hij zijn ouders zou opvolgen. ‘Als klein kereltje hielp ik mee met de werkzaamheden op de boerderij en na mijn studie ben ik vol voor het boeren gegaan”.

“Nadat als laatste Martin’s moeder overleed besloten we om samen een nieuw begin te maken” aldus Wenneke. “We kozen ervoor om alle schuren en stallen te slopen. Hierdoor konden we gebruik maken van een ruimte voor ruimte regeling waarbij je in ruil voor sloop van minimaal 1000m2 opstallen een bouwrecht ervoor terug krijgt. We hebben een partij ingeschakeld die ons hiermee heeft geholpen. We hoopten het met een half jaar rond te hebben maar uiteindelijk was het een zwaar en lang proces. Uiteindelijk kregen we in november 2017 de zaak rond en werd het voormalige boerenperceel opgedeeld in twee nieuwe woon percelen”.

“Nadat we de boerderij hebben verkocht konden we ons helemaal richten op het bouwen van ons nieuwe huis. Het moest een houten huis worden van binnen en buiten wat als een warme deken om je heen valt met een weids uitzicht over het land. Precies dat hebben we nu gekregen, we zijn er ontzettend blij mee! Inmiddels is het casco afgetimmerd en zijn we begonnen met het aansluiten van de leidingen. De afgelopen weken zijn ook de nutsvoorzieningen en de nieuwe riolering opgeleverd, we zijn net begonnen met het testen van de nieuwe installatie. Zodra dat goed werkt kunnen we de badkamer, wc en keuken afmaken en aansluiten.” Martin en Wenneke streven naar een energieneutraal huis waarbij de voormalige gierkelder gebruikt wordt als buffervat zodat met de hulp van een warmtepomp en zonnepanelen het huis gekoeld en verwarmd kan worden. “We hopen met een beetje geluk dit jaar te verhuizen. We kijken er samen met onze dochter erg naar uit”.