Bijdragen aan onderzoek naar de ziekte van Huntington


Martje Brands handwerkt al zolang ze zich heugen kan. Haar grootmoeder en moeder gingen haar daarin voor en op de lagere school maakte de juf haar enthousiast. Op haar zesde kreeg ze Lena, haar pop, waarvoor ze een jurkje op de naaimachine maakte en op dat jurkje borduurde ze rooie kruissteekjes en zwarte v-steken. Ze breide hemdjes en sokjes voor Lena. Later werd ze coupeuse en maakte kleren voor kinderen en volwassenen. Die kleren versierde ze dan weer met fraai borduurwerk.
In haar geboorteplaats Haule werd Martje in 1968 lid van de Plattelandsjongeren. Toen ze na haar huwelijk met Roelof in Bunne kwam wonen sloot ze zich aan bij de Plattelandsvrouwen, de voorloper van Vrouwen van Nu. Ze werd voorwerkster: ze krijgt les van de provinciale handwerkcommissie om die kennis vervolgens door te geven aan de plaatselijke afdeling. Zo leerde Martje bijvoorbeeld Engels
borduurwerk, smokwerk, ruitjes versieren, Oostenrijks borduurwerk met wol op vilt en nog veel meer.

Keu’s voor Huntington
Behalve gezelligheid is het “zich nuttig maken” ook een belangrijke missie. Op dit moment haken de dames van de handwerkgroep van de afdeling Donderen, Bunne en Winde smiley-sleutelhangers om bij te dragen aan de actie ‘Keu’s voor Huntington’.
Op vrijdag 8 maart wordt er 24 uur lang gebiljart in 6 verschillende cafés om geld bijeen te brengen voor onderzoek naar de ziekte van Huntington, een erfelijke hersenaandoening. Deze actie is een lokaal initiatief van een stel
vrienden uit Zeijen, waarvan één de ziekte heeft. De aftrap is op vrijdag 8 maart om 18.00 uur in Café Hingstman in Zeijen. Verder doen mee: Eetcafé Hoving in Donderen, Onder de Linden in Vries, Centraal in Tynaarlo, Zwanenveld in Norg en Café Langelo. Iedereen is welkom.

Op 27 februari hadden ze al € 3.435 in kas van donaties en de opbrengst van de gehaakte sleutelhangers, maar de vrienden willen minimaal €10.000 zien op te halen !