we praten je weer bij over de voortgang van het repeteren bij 't Ontluikend Bloempje

De eerste repetitieavond is achter de rug! Alle spelers hebben het toneelboekje doorgelezen en bedacht welke rol zij zelf zouden willen spelen of welke rol zij een andere speler zien doen. Op de eerste repetitieavond op 19 september heeft elke speler aan gegeven welke rol hem/haar leuk lijkt en al pratende -met een beetje sturing van de regisseur- wist iedereen aan het einde van de avond zijn/haar rol. Het toneelstuk dit jaar heeft de titel ‘Onrust in het rusthuis’. Dat belooft weer veel hilariteit!

Dan begint het repeteren; de eerste repetities zijn in De Hardenstee en worden nog niet op toneel geoefend, omdat eerst de tekst uit het hoofd geleerd moet worden. Als een speler de tekst namelijk goed kent, kan daarna het échte toneelspelen begin (in plaats van steeds maar te denken ‘wat moet ik ook al weer zeggen’). Dat leren doen de spelers veel thuis, maar natuurlijk ook op een repetitieavond. Dit jaar is de methodiek opgepakt om 2 bladzijden hardop te lezen en vervolgens wordt dit gespeeld zonder het boekje in de hand te hebben, zoals te zien is op de foto’s. Op deze manier is het de bedoeling dat de spelers de tekst nóg sneller uit hun hoofd kennen en dat na 3 repetitieavonden het eerste bedrijf volledig is doorgenomen. De regisseur geeft tussendoor aanwijzingen over de toon waarop iets gezegd wordt, de houding, de mimiek, etc. Ook worden al oefenend de eerste ideeën bedacht, hoe dit op het toneel er uit moet gaan zien.

Wat is nu het verschil tussen leden en vrijwilligers? Niet zoveel eigenlijk, het zijn allemaal inwoners van BWB (of zijn jarenlang inwoner geweest). Echter de leden zijn degenen, die op het toneel staan en de vrijwilligers zijn degenen, die allerlei hand- en spandiensten doen. Die groep vrijwilligers is behoorlijk groot (ca. 7), waardoor het bouwen van zo’n mooi decor elk jaar weer mogelijk is. Maar ook de leden doen hand- en spandiensten samen met de vrijwilligers. Het opbouwen van het toneel is duidelijk zo’n gezamenlijke actie, maar ook het benaderen van sponsoren wordt zowel door leden als vrijwilligers gedaan. Verder is het zo dat er meer leden zijn als actieve spelers. Een lid kan per jaar aangeven of hij wel of niet wil meespelen dat jaar, want er zijn wel eens jaren bij dat het iemand niet zo goed past om mee te spelen. Momenteel zijn er 8 vrouwelijke leden en 5 mannelijke leden, waarvan er dit jaar 8 meespelen.

Lid of vrijwilliger worden, kan door één van de spelers of bestuursleden eens aan te spreken, te bellen of te mailen, zodat je een paar keer mee kunt kijken (of helpen). Ook kan het zijn dat je gevraagd wordt of je bij het toneel zou willen. Het is een hobby, die je slechts een paar maanden in het jaar tijd kost van september t/m februari. De reden hiervoor stamt nog uit het verleden, omdat de meeste inwoners van BWB boeren waren en zij in de periode tussen maart en augustus over het algemeen geen tijd hadden om de lente- en zomeravonden hiermee bezig te zijn, maar juist in de herfst en winter wel. In het volgende deel praten we je bij over de vorderingen van het oefenen, dat er áltijd iemand jarig is en de nazit.