Verslag van een avond met een Schots tintje: dans, kleding en muziek

Het thema van deze avond is Highland Dancing, een dans die oorspronkelijk uit Schotland komt. De spreekster, C. Pol, is de hoogst opgeleide lerares in Nederland geworden en heeft samen met haar dochter vele optredens gedaan in een groot deel van de wereld.

Maar eerst gaat er een lijst rond voor het maken van een kerststukje op dinsdag 11 december bij Anniek in Norg. Opgave bij dnymeyer@ziggo.nl

Verder blijkt er een foutje in het jaarboekje te staan: De jaarvergadering in februari 2019 is niet op maandag 19 februari, maar op dinsdag 19 februari.

Daarna komen mevrouw C. Pol en meneer J. Aukema aan het woord over Schotland; Dance, Dress en Music.

Mevrouw Pol is in haar jeugd begonnen met orgelspelen. Na een tijdje vond ze dit niet leuk meer en ging ze bij een band. Hierbij zat een dansgroep “De Graham Lowlanders”. Ze zette na een tijdje een nieuwe groep op met jonge meisjes en na 7 jaren is ze voor zichzelf begonnen. Ze deed hiervoor een cursus in Nederland en daarna in Schotland. Ze wilde daarnaast lerares worden en moest daarvoor geregistreerd bij Dutch Highland Dancing staan als lerares. Ook was er een opleiding voor nodig en zo ging ze elke 2 à 3 weken naar Bonn. Uiteindelijk is ze de hoogst opgeleide lerares in Nederland geworden.

Haar dochter danst ook en net als zij toen nog danste, worden ze door een groot deel van de wereld uitgenodigd.

De Highland dance is een meer mannelijke dans, er wordt veel bij gesprongen, vaak op één been en daarbij moet je op precies dezelfde plek landen. Hiervoor wordt een postzegel op de grond geplakt en bij de landing mag deze niet te zien zijn. De duim en ringvinger liggen op elkaar en de rest van de vingers omhoog als de kop van een hert. Verder wordt er om en over zwaarden gesprongen, waarbij het zwaard niet geraakt mag worden. De schoenen van de dames hebben geen spitzen en zijn twee maten te klein, er wordt veel op de tenen gedanst en dit is erg pijnlijk.

De country dance is meer een groepsdans, waarbij ook vaak van partner wordt gewisseld, maar bij alle dansen gaat het om het plezier.

De schotse kleding werd oorspronkelijk gemaakt van een lap stof van 9 meter. Deze lap werd in plooien opgenomen, er werd een touw onder gelegd, je sloeg het om je heen en knoopte het touw vast. Het onderstuk diende als rok en het bovenste stuk sloeg je om het bovenlijf. De tegenwoordige rok is aan de voorkant glad en heeft achter, in navolging van het oorspronkelijke ontwerp, meer of minder diepe plooien. De kleding wordt versierd met knopen, spelden en messen. Bij elk sieraad zit een ontstaansverhaal. Ook wordt door de mannen een tas gedragen over de rok. Deze tas hangt middenvoor. Hier zat oorspronkelijk een ijzeren plaat in om de edele delen op het slagveld te beschermen en een zakje meel, zodat er met wat water vermengd op de opgewarmde ijzeren plaat een pannenkoek gebakken kon worden.

Elke gebied heeft zijn eigen kleuren, ruiten en stoffen voor diverse gelegenheden. En er wordt inderdaad meestal geen onderbroek onder gedragen, alleen bij het dansen wel. Vroeger moesten de soldaten over een spiegel lopen om dit te controleren.Aan de schoenen zitten lange veters, die rond de kousen worden geknoopt. Dit is ontstaan doordat er vroeger geen elastiek in de kousen zat en ze zo opgehouden werden.

Het verhaal wordt ondersteund met diverse afbeeldingen en mevrouw Pol zingt met de heer Aukema een aantal Schotse liederen, hierbij begeleid door meneer Aukema op de gitaar.