Bijeenkomst 14 maart: Anne Doornbos – Meertmaond, streektaolmaond

De bijeenkomst van 14 maart staat in het teken van Meertmaond, streektaolmaond. Wij hebben Anne Doornbos bereid gevonden de avond te verzorgen. Anne Doornbos is een schrijver van drentse verhalen, gedichten en thrillers. Te veel om op te noemen. Hij schreef o.a. het boek “De Paddenvanger”, een thriller die zich in deze omgeving afspeelt.

Hij zal deze avond iets vertellen over de streektaal, een drentse quiz doen en iets voorlezen.

Omdat we denken dat er wel meer mensen interesse hebben in deze avond, mogen we introducees uitnodigen ook te komen. Dus inwoners van Donderen, bij deze zijn jullie uitgenodigd deze avond mee te beleven met Anne Doornbos. Wel een verzoek om aan het begin van de avond de 3 consumpties alvast af te rekenen bij het bestuur van de Vrouwen van Nu. De avond begint om 19.45 uur en wel in eetcafé Hoving.

Verslag 13 februari incl. komende activiteiten

Ria heet ons welkom bij de jaarvergadering en ook Yvonne Westerhof, die ons gaat vertellen over ”Plaats de Wereld” in Vries.

 • Naar de bijeenkomst van Vries op 17 April, waar EUS komt spreken, zijn twee personen uitgenodigd. Na loting zijn Gretha en Trientje de gelukkigen.
 • Het opzeggen van het landelijk lidmaatschap moet vóór 1 oktober.
 • De Agrarische Dagen worden georganiseerd door Oosterhesselen, bericht hierover volgt.
 • Het jaarverslag 2023/2024 en het financieel verslag zijn doorgenomen, de kascommissie geeft goedkeuring en verlenen decharge.
 • Janna Maneschijn gaat uit de bezoekerscommissie en Martje Brands komt erin. Roelfien Sandker [kascontrole] treed af en Reina Keun is weer benoemd.
 • Als afgevaardigde naar de Provinciale Jaarvergadering op 24 april gaat Jannie Been en als reserve Martje Brands.
 • Voor bestuursfunctie is Ria van Wieringen herkozen en Enid Hirsler gaat 1 jaar het bestuur versterken.
 • Onze jubilarissen kregen een aandenken; Roelfien, Margriet, Reina en Wiltina 12 ½ jaar lid, Janna Maneschijn en Enid Hirsler 40 jaar lid, Mimie Santes en Joke Schroder 45jaar lid, en Jantje Hoving en Martje Brands zijn 50 jaar lid.
 • We brengen een bezoek aan het “Dorpsmuseum De Kluis” in Eext op 12 maart, vertrek om 1uur bij Eetcáfe Hoving.
 • De streektoalstried bij Hingstman in Zeyen is op 15 maart, er gaat een groepje van 5 personen aan deelnemen.
 • De vraag waarom er geen workshops e.d. mee zijn: daar word aan gewerkt
 • De consumpties worden vanaf maart € 7,50

Presentatie “Plaats de Wereld” op 13 februari

Yvonne Westerhof en haar man Johan zijn in 2016 begonnen met een Educatief Activiteitencentrum “Plaats de Wereld” in een gebouw van de oude gemeentewerf, dat was aangekocht door een ondernemer. Ze begonnen met een keuken in wagen [primitief]. Nu is het een hele verbetering, in februari is het feestelijk geopend.

Het word gerund met 120 vrijwilligers, oerdrenten en samen met nieuwe medelanders, samen koken en eten [een dorpsdiner of een lunch], bakken, breien, haken, knutselen, schilderen, enz. De gemaakte spullen zijn te koop in de winkel. Er is een tuin waarin bloemen, groente en kruiden worden verbouwd. Ook worden workshops gegeven [50] waaronder fermenteren, borduren, visleerlooien of Aziatisch koken.

Het fermenteren lijkt heel gemakkelijk, maar je moet de juiste hoeveelheid zout gebruiken, alle soorten groenten [kool, wortel, paprika enz,] kun je fijngesneden in een pot doen met de kruiden die erbij horen en water toevoegen, zodat de groenten net onder water staat. Luchtdicht afsluiten kan door er een steentje op te leggen of een plasticzakje te vullen met water en dit er bovenop leggen. Na 2 weken kun je het gebruiken, door de salade of zo bij het eten. Alle vitamines e.d. blijven bewaard, doordat het niet wordt verhit. Bacteriën, schimmels en het gisten versterken de voedingswaarde, het is lichter verteerbaar en goed voor de darmflora, meer vitamine C en B12.

Er werd aandachtig geluisterd en er wordt vast wel mee geëxperimenteerd.

Verslag 16 januari incl. komende activiteiten

We beginnen het jaar 2024 op dinsdag 16 januari, Ria heet ons welkom en leest een gedicht van Toon Hermans voor: ‘Samen zijn we groot !!’

Gonda, Martje en Ria waren aanwezig bij de themadag op 15 januari in Echten, waar o.a. uitleg werd gegeven wat de R.H.G.D [ReddingsHond Groep Drenthe]zoal doet. Er waren twee honden mee en met beelden van rampgebieden, werd het onder de aandacht gebracht. ‘s Middags werd er muziek ten hore gebracht door twee dames, wat in goede aarde is gevallen.

Ook zijn deze drie dames naar het Platform van de Gemeente Tynaarlo geweest, deze keer in Tynaarlo. Bij binnenkomst kreeg je een kaartje zodat je gemengde groepjes kreeg en de quiz werd gespeeld, waar van alles aan de orde kwam.

De fietscommissie deelt mee dat de avondfietstocht is op dinsdag 28 mei, om 19.00 uur en de dagfietstocht op donderdag 8 augustus, om 9.00 uur; allebei vertrekken bij eetcáfe Hoving in Donderen.

In april/mei zijn weer de Agrarische dagen, datums worden later bekend gemaakt. De commissies word gevraagd om de verslagen in te leveren voor 20 januari. En in maart is het weer de Dialectmaand.

Margriet maakt de bekend dat de opbrengst van de braderie, € 980,92 bedraagt, een heel mooi resultaat.

Deze avond gaat weer vergezeld met nieuwjaarsrolletjes en natuurlijk voor de liefhebbers de boerenjongens. We hadden vanavond geen onderwerp, maar het was net Leut en Teut, er lagen foto’s en fotoboeken van de vereniging op de tafel, die van hand tot hand gingen. Ria bedankt allen voor hun aanwezigheid en een wel thuis.