Top prestaties bij fam. Brands !

Op zaterdag 20 november was er een officiële huldiging op het melkveebedrijf van de familie Brands aan de Burchtweg in Bunne. Oma-koe Lies 107, Giene 251 en Lies 130 hadden de mijlpaal van 10.000 kg vet-en-eiwit gehaald. Giene 251 ontving al in juli 2021 het ster-koe-3 predicaat. In anderhalf jaar hebben de drie koeien deze uitzonderlijke prestatie geleverd in één en hetzelfde bedrijf. “Helaas waren er maar twee koeien bij de huldiging aanwezig, want Giene 251 oftewel ‘ster-koe-3 ‘ is twee weken voor de huldiging zo ziek geworden dat we haar hebben laten inslapen” zegt boerin Simone. Een moeilijke beslissing nadat ze er alles aan hadden gedaan om haar beter te krijgen.

Ho, wacht even, ster-koe-3? Wat betekend dat en hoe kom je aan die drie sterren?

“Een heel verhaal” verteld Simone. “De fokkerij-adviseur vroeg Luuk eens om zijn koeien te laten keuren op ‘exterieur’. Luuk wilde daar in eerste instantie niets van weten maar na een paar keer aandringen van de adviseur, liet hij in december 2019 de koeien keuren. Giene 251 bleek een bijzonder mooie koe te zijn die volgens de meting het predicaat ster-koe-2 verdiende. Ook voldeed ze aan de vereiste melkproductie. Daarna werd er uitgelegd wat Luuk moest doen om Giene 251 te bevorderen tot ster-koe-3. Ze moest als ze 15 jaar werd nog steeds een bepaald percentage meer melk geven dan het gemiddelde van zijn bedrijf. Vanaf die dag zijn we anders naar Giene 251 gaan kijken. Ze kreeg extra aandacht en als de rest van de kudde ver van huis in de wei stond, lieten we haar bij oma-koe op het kampje dicht bij huis. s’ Nachts bleef ze vaak apart in het strohok of in de separatie ruimte. Toen ze 15 werd belde Luuk de keuringsspecialist en drie weken na haar verjaardag kreeg Giene 251 het predicaat ster-koe-3 “.

Oma-koe Lies 107 is 19 jaar en op 25 maart 2020 was zij onze eerste 10.000 kg. vet-en-eiwit-koe. De meeste mensen kennen haar wel, ze lijkt echt op een oma met haar speciale tjonge-jonge-jonge blik. Zet je 10.000 koeien op een rij, dan pik je oma er zo uit. Ze loopt alsof ze schaatst met haar bijzondere poten. Als het giet van de regen wil ze het liefst naar buiten, dat vindt ze lekker en het geeft haar een mooie glanzende vacht. Ze heet oma omdat ze de oudste van het hele stel is en daarbij ook echt reageert als je ‘oma’ roept. Omdat ze oud is mag ze in het stro hok blijven en buiten op het kampje naast de stal. Door oma hebben jongens en Simone meer respect voor en binding met de koeien gekregen.

Koe Lies 130 is 15 jaar oud en valt op door haar grote en volle uier. Als mensen haar zien oversteken op straat vragen ze vaak of ze nog gemolken moet worden. Verder valt ze op door haar bijzondere tekeningen. Dat ook zij 10.000 kg. eiwit-en-vet heeft gehaald vinden wij een super prestatie.

Oma-koe Lies 107 heeft tot nu toe 134.000 liter melk geleverd, ster-koe-3 Giene 251 leverde 128.000 liter en de levensproductie van Lies 130 is tot nu toe 134.000 melk. Een totale melkproductie van bijna 4 ton. In melkpakken omgerekend is dat van Bunne tot aan de Martini toren en weer terug.

Pieter en Hendrik zitten volgens hun moeder in de fase dat ze steeds vaker helpen met melken en kleine klusjes op de trekker of verreiker doen. Zo ging Hendrik vorige week met Luuk melken en zag dat de uier en het uiterlijk van een koe erg leek op die van ster-koe-3. Het bleek inderdaad de dochter-van te zijn. Sindsdien wil hij nu zelf deze koe poetsen en onderhangen (melken). Wie weet ligt hier een mooie toekomst voor de jongens in het verschiet.

Na de officiële huldiging op het bedrijf van de troste eigenaren was er feest in de Melkfabriek van Bunne. Daar bedankte de familie Brands alle betrokkenen die al die jaren hadden meegeholpen om de prestatie van dit bedrijf mogelijk te maken.